Τα πρώτα βερίκοκα του φετινού καλοκαιριού ήταν μικρά, σκληρά, αλλά νοστιμούτσικα τα καημένα. Τα δοκίμασα σε σμούθι μαζί με μπανάνα και κατσικίσιο γάλα, σκέτα κι όλα καλά. Μέχρι που έσκασε στο σπίτι λαγός. Σοκολατένιος λαγός. Μου τον έδωσε η Χρύσα γιατί είχε ξεμείνει από το Πάσχα στο δικό της σπίτι λέει, και δεν ήθελε να τον φάνε τα παιδιά της. Εγώ όλο και κάτι θα τον έκανα, λέει. Όλο λέει αυτό το κορίτσι. Κι εγώ τον έκανα. Αλλά από τα αυτιά και κάτω. Γιατί τα αυτιά του τα έφαγα στο γραφείο… Κι εκεί που του τα έτρωγα, θυμήθηκα εκείνο το μάρτζιπαν που είχα κουβαλήσει από τη Σικελία. Έχω να σας πω πως ο συνδυασμός βερίκοκο, πικραμύγδαλο και σοκολάτα είναι απλά συγκλονιστικός. Από κει και πέρα όμως, τι να πω γι’ αυτή τη διαολιά; Ό,τι κι αν πω είναι λίγο…
Υλικά για 20 κομμάτια
- 20-25 βερίκοκα
- 120γρ. μάρτζιπαν
- 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 2-3 κουτ. σούπας ηλιόσπορους ή άλλο ξηρό καρπό της επιλογής σας ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί. Πλένετε και στεγνώνετε τα βερίκοκα. Τα ανοίγετε προσεκτικά χωρίς να τα κόψετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Τα ψήνετε για 15 λεπτά.
- Κόβετε το μάρτζιπαν σε 20 κυβάκια. Παίρνετε ένα ένα τα ψημένα βερίκοκα και βάζετε στη θέση του κουκουτσιού από ένα κύβο μάρτζιπαν. Κλείνετε με καλαμάκι ή οδοντογλυφίδα.
- Λιώνετε την κουβερτούρα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί. Με ένα κουταλάκι περιχύνετε τα ψημένα βερίκοκα και πασπαλίζετε πάνω στην υγρή ακόμη κουβερτούρα τους ηλιόσπορους ή όποιο ξηρό καρπό χρησιμοποιήσετε.
- Αφήνετε τη σοκολάτα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί πριν βάλετε τα βερίκοκα στο ψυγείο.