Αν σας περισσέψει λίγο κέικ ή λίγο τσουρέκι μπορείτε να του δώσετε την ευκαιρία να γίνει ένα υπέροχο γλυκό ποτηριού. Θα το κόψετε κυβάκια και θα το σερβίρετε μαζί με μια δροσερή κρέμα και ένα γλυκό κουταλιού που σας βρίσκεται στο ντουλάπι. Εγώ χρησιμοποίησα ένα απίθανο ζελέ τριαντάφυλλο με σαμπάνια. Πρόκειται για ένα επετειακό προϊόν που είχε φτιάξει η Γιάννα Μπαλαφούτη της Πυλιακής γης για λογαριασμό της Blond confusion.
Υλικά:
- 6-8 φέτες από έτοιμο κέικ βανίλιας
- Λίγο ροδόνερο
- ζελέ τριαντάφυλλο ή γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 300ml γάλα
- 1 αβγό
- 30γρ. ζάχαρη
- 30γρ. κορν φλάουρ
- 1 βανίλια
- 25γρ. βούτυρο
- 100γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
Εκτέλεση
- Βάζετε τα 250ml από το γάλα να ζεσταίνεται στη φωτιά. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα χειρός το αβγό με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τη βανίλια, προσθέτοντας σταδιακά και το υπόλοιπο γάλα, μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές ρευστό μίγμα.
- Αδειάζετε το μίγμα στο ζεστό γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει. Προσθέτετε και το βούτυρο και αφήνετε την κρέμα σκεπασμένη με σελοφάν για να μην κάνει κρούστα. Στο τέλος την αφρατεύετε με την χτυπημένη κρέμα γάλακτος και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
- Κόβετε το κέικ σε κυβάκια και το ραντίζετε με λίγο ροδόνερο.
- Παίρνετε 6 χαμηλά ποτήρια και κάνετε στο καθένα από μια στρώση με κυβάκια κέικ. Συνεχίζετε με μια στρώση κρέμας και μια κουταλιά ζελέ τριαντάφυλλο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, τελειώνοντας με ζελέ.