Ένα γλυκό με ρίζες από τη Χίο, που μοσχοβολά βούτυρο, μαστίχα και λεμόνι. Λέγεται ραβανί, αλλά θα σας θυμίζει πολύ το σάμαλι. Μήπως και το σάμαλι, τι είναι; Ένα μαστιχάτο ραβανί δεν είναι; Να το απολαύσετε σκέτο ή παρέα με παγωτό, είναι ένα υπέροχο σιροπιαστό που αγαπά τα παραδοσιακά ελληνικά τραπεζώματα στην ύπαιθρο. Ξέρετε εσείς, Πάσχα μας έρχεται…
Υλικά για ένα ταψί διαμ. 23 Χ 32εκ.
Για το ραβανί
-
360 σιμιγδάλι χονδρό
-
175γρ. βούτυρο LURPAK
-
6 αβγά μέτρια
-
220γρ. ζάχαρη
-
ξύσμα από 2 λεμόνια και το χυμό από 1
-
150γρ, αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
- 30-40γρ. αμύγδαλα ολόκληρα ξεφλουδισμένα
Για το σιρόπι
-
500γρ. ζάχαρη
-
500γρ. νερό
-
το χυμό ενός λεμονιού
-
φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Για το ραβανί: Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει καλά το μείγμα. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμη.
- Προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Χτυπάτε για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνετε το ταψί σας και ρίχνετε μέσα το γλυκό. Καρφώνετε σε πλάγια παράταξη αμύγδαλα σε απόσταση 5 δάχτυλα το ένα από το άλλο, έτσι ώστε όταν θα κόψετε μετά το γλυκό σε ρόμβους να πέφτουν στο κέντρο τους.
- Ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να ροδίσει η επιφάνειά του. Για να βεβαιωθείτε, βυθίστε τη λάμα ενός μαχαιριού, πρέπει να βγαίνει καθαρή.
- Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό και τη φλούδα λεμονιού για 5-6 λεπτά. Αφαιρείτε τη φλούδα. Χαράζετε το γλυκό σε ρόμβους και το περιχύνετε ζεστό με ζεστό σιρόπι κρατώντας μια μικρή ποσότητα σιροπιού.
- Όταν απορροφήσει το γλυκό το σιρόπι του, το ξαναβάζετε στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμα, για να καραμελώσει η επιφάνεια του.
- To βγάζετε από το φούρνο και το περιχύνετε με το σιρόπι που κρατήσατε. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς και μόνο τότε σερβίρετε.