To κλασσικό μιλφέιγ φτιάχνεται με σφολιάτα. Όμως κι αυτό το εναλλακτικό με τα καραμελωμένα φύλλα κρούστας έχει τη χάρη του. Όσο για την κρέμα κι αυτή εναλλακτική είναι. Πρόκειται για μους τυριού αρωματισμένη με σιρόπι τριαντάφυλλο. Αν δεν αγαπάτε τη γεύση του τριαντάφυλλου απλώς παραλείψτε το από τη συνταγή και αρωματίστε την κρέμα με λίγη τριμμένη μαστίχα ή βανίλια, αν προτιμάτε. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ντελικάτο γλυκό. Να ξέρετε, το μυστικό των τραγανών μοσχοβολιστών φύλλων βρίσκεται στο βούτυρο. Λίγο και καλό!
Υλικά για 6 άτομα
Για την μους τυριού τριαντάφυλλο
- 300γρ. φρέσκο τυρί κρέμα ARLA
- 300ml κρέμα γάλακτος ARLA
- 100γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αβγά μικρά
- 5γρ. ζελατίνη (3 μικρά φύλλα)
- 2-3 κουτ. σούπας σιρόπι τριαντάφυλλο
Για τα καραμελωμένα φύλλα
- 4 φύλλα κρούστας
- 70γρ. βούτυρο LURPAK
- 50γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε την κρέμα: μουλιάζετε τις ζελατίνες σε λίγο κρύο νερό για 5 λεπτά. Αφήνετε λίγη κρέμα γάλακτος στην άκρη και χτυπάτε την υπόλοιπη μαζί με το τυρί μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής κι αφράτη κρέμα.
- Βάζετε τη ζάχαρη 50ml νερό σε κατσαρολάκι να πάρουν βράση, ανακατεύοντας στην αρχή για να λιώσει η ζάχαρη. Αφού βράσει για 2 λεπτά το σιρόπι, ξεκινάτε να χτυπάτε τα αβγά με μίξερ χειρός. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνετε καυτό το σιρόπι σε ροή κορδονιού και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να ασπρίσει, να φουσκώσει και να κρυώσει το μείγμα.
- Στύβετε τις ζελατίνες και τις βάζετε σε κατσαρολάκι μαζί με την κρέμα γάλακτος που κρατήσατε και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσουν οι ζελατίνες.
- Ρίχνετε την κρέμα του τυριού στο μείγμα των αβγών χτυπώντας με το μίξερ για να ενωθούν και στο τέλος προσθέτετε το μείγμα της ζελατίνης και το σιρόπι τριαντάφυλλο χτυπώντας για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν τα υλικά σας. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο για μερικές ώρες.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Απλώνετε τα φύλλα στον πάγκο και με ένα πινέλο τα βουτυρώνετε ελαφρά ένα προς ένα και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη. Τοποθετείτε το ένα φύλλο πάνω από το άλλο και βουτυρώνετε και την επιφάνεια και του τελευταίου φύλλου. Κόβετε τα φύλλα στη μέση κατά μήκος και κατά πλάτος με ένα σταυρό και μετά σε παραλληλόγραμμα κομμάτια, 24 συνολικά.
- Στρώνετε ένα ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετείτε μέσα τα κομμένα φύλλα. Καλύπτετε τα φύλλα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετείτε επάνω ένα λίγο μικρότερο ταψί, ώστε να πιέζει τα φύλλα για να βγουν ίσια μετά το ψήσιμο.
- Βάζετε τα ταψιά στο φούρνο και ψήνετε για 15-20 λεπτά έως ότου πάρουν ξανθό χρώμα.
- Βγάζετε τα φύλλα από το φούρνο και όταν κρυώσουν ετοιμάζετε το μιλφέιγ. Βάζετε ένα φύλλο, απλώνετε από πάνω κρέμα ζαχαροπλαστικής και συνεχίζετε με το επόμενο φύλλο και κρέμα. Χρησιμοποιείτε 4 καραμελωμένα φύλλα και τέλος, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Το τελευταίο αν θέλετε μπορείτε να το σπάσετε.