Αυτό το μικρό σιροπιαστό κέρασμα είναι το must των γιορτών αλλά και κάθε στιγμής του χρόνου, αφού με μια μπουκίτσα σαραγλί γίνεται γιορτή από μόνη της. Φτιάχνεται εύκολα, τρώγεται ευκολότερα, αλλά έχει δυο-τρία μυστικά στην παρασκευή του. Θέλει καλό βούτυρο, αργό ψήσιμο και δεν χρειάζεται κανελογαρίφαλο στη γέμιση όπως ο μπακλαβάς. Τώρα, τι θα βάλετε στη γέμιση, είναι θέμα γούστου. Εγώ συνδύασα καρύδι και αμύγδαλο μαζί. Εσείς αν προτιμάτε, περιοριστείτε σε ένα από τα δύο ή βάλτε φιστίκι. Αιγίνης ή αράπικο, γιατί όχι;
Υλικά για ένα ταψάκι Δ: 22Χ32εκ.
- 12 φύλλα κρούστας για γλυκά ή Βυρηττού
- 200γρ. καρύδια
- 150γρ. αμύγδαλα
- 200γρ. βούτυρο Lurpak
Για το σιρόπι
- 350γρ. ζάχαρη
- 200γρ. νερό
- 50γρ. μέλι
- Χυμό από ½ λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβετε τα αμύγδαλα και τα καρύδια και κρατάτε μια χούφτα από το μείγμα τους στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC στον αέρα.
- Πιάνετε ανά δύο τα φύλλα της κρούστας και τα τοποθετείτε στον πάγκο με τη μικρή πλευρά μπροστά σας. Απλώνετε στην επιφάνειά τους το 1/6 του μείγματος των ξηρών καρπών. Τοποθετείτε μια λεπτή βέργα (π.χ χοντρή βελόνα πλεξίματος – εγώ έβαλα το μπαστούνι από τα στόρια) στο κάτω μέρος των φύλλων σε απόσταση μιας παλάμης από την άκρη και φέρνετε τα φύλλα από πάνω, διπλώνοντας τα στο σημείο της βέργας.
- Μετά ξεκινάτε να τυλίγετε τα φύλλα σε ρολό, όχι πολύ σφιχτά, μαζί με το μπαστούνι. Όταν φτάσετε στο τέλος και με την ένωση των φύλλων από κάτω, πιάνετε τις δύο πλαϊνές άκρες του ρολού, το σουρώνετε προς το κέντρο, το μεταφέρετε πάνω από το ταψί και αφαιρείτε προσεκτικά τη βέργα. Τακτοποιείτε το σουρωμένο ρολό στο ταψί άκρη-άκρη και κατά μήκος του.
- Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και το μείγμα αμυγδάλου-καρυδιού. Στο τέλος δημιουργείτε 6 ρολά από σουρωμένα φύλλα στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά. Με κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε καθέτως σε 6 κομμάτια το καθένα, φτάνοντας ως κάτω στο ταψί.
- Ζεσταίνετε πολύ καλά το βούτυρο και όπως είναι καυτό περιχύνετε ομοιόμορφα το γλυκό στο ταψί. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο στους 140οC για μιάμιση ώρα τουλάχιστον, μέχρι να πάρει το γλυκό ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Δέκα λεπτά πριν βγάλετε το γλυκό από το φούρνο ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι (εκτός από το μέλι) για 7 λεπτά. Βγάζετε σχεδόν ταυτόχρονα το γλυκό από το φούρνο και το σιρόπι από τη φωτιά. Ανακατεύετε το μέλι στο σιρόπι και μετά από 5 λεπτά σιροπιάζετε το γλυκό, ρίχνοντας το σιρόπι λίγο λίγο πάνω από το γλυκό, έτσι ώστε να πάει παντού.
- Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι πριν κόψετε τα κομμάτια και τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος πασπαλίζοντας με το αμύγδαλο που κρατήσατε.