Στο ψωμί, το γιαούρτι, το τσιζκέικ και την τάρτα, η μαρμελάδα λεμόνι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση με πολλούς επίδοξους εραστές. Και ξέρετε πώς ταιριάζει σε ψητό πικάντικο ή καπνιστό τυρί; Γάντι!
Υλικά
- 1 κιλό φλούδα από περίπου 8 μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια (ακέρωτα)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 500ml νερό
- 1 κουτ. σούπας τζίντζερ ξυσμένο
- Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Διαλέγετε μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τα πλένετε και τα στεγνώνετε. Ύστερα παίρνετε τα ξύσμα τους. (Τα κρατάτε στην άκρη). Αφαιρείτε το καπάκι και τη βάση από κάθε λεμόνι και ύστερα χαράζετε κάθετα τη φλούδα σε 6 σημεία και την ξεκολλάτε από τη σάρκα του λεμονιού. Κόβετε τη φλούδα σε μικρότερα κομμάτια.
- Βάζετε άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα τις φλούδες των λεμονιών. Τις ζεματάτε για 3΄-4΄ και τις στραγγίζετε. Αλλάζετε το νερό και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για 2 φορές ακόμα. Την τελευταία φορά αφήνετε τις φλούδες σε κρύο νερό για δυο τρεις ώρες τουλάχιστον ή όλο το βράδυ. Ελέγχετε αν ξεπίκρισαν δοκιμάζοντας μια ακρούλα τους.
- Στραγγίζετε τις φλούδες σε σουρωτήρι και βάζετε το νερό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα να βράσουν. Ανακατεύετε στην αρχή να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζετε για 10 λεπτά. Ρίχνετε τις φλούδες στο σιρόπι. Αφήνετε να πάρουν μία βράση για 15΄ και σβήνετε το μάτι της κουζίνας. Αφήνετε να κρυώσει η μαρμελάδα και να αποβάλουν οι φλούδες την υγρασία τους στο σιρόπι.
- Έπειτα, το ξαναβάζετε τη μαρμελάδα στη φωτιά να βράσει μέχρι να δέσει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτετε το τζίντζερ και το χυμό του λεμονιού. Δεν ξεχνάτε να ξαφρίζετε τη μαρμελάδα όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια της κατσαρόλας. Πολτοποιείτε την μαρμελάδα με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα.
- Μοιράζετε τη μαρμελάδα όσο είναι καυτή σε αποστειρωμένα βάζα, βιδώνετε τα καπάκια και αναποδογυρίζετε τα βάζα. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα πριν γυρίσετε τα βάζα από την καλή. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε κάθε βάζο διατηρείτε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.