Ένα απίθανο σιροπιαστό γλυκό ταψιού, κάτι ανάμεσα σε μπακλαβά και κανταΐφι που προτείνω να φτιάξουμε με αμύγδαλα και καρύδι, χωρίς να αποκλείουμε τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Το μυστικό του σαραγλί βρίσκεται στο καλό βούτυρο, το αργό ψήσιμο και το υπομονετικό σιρόπιασμα. Τώρα που δεν υπάρχει πια μυστικό μεταξύ μας, ήρθε η ώρα να το φτιάξουμε!
Υλικά για ένα ταψί διαστάσεων 30 Χ 40εκ.
- 16 φύλλα κρούστας
- 500γρ. κανταΐφι
- 250γρ. βούτυρο LURPAK λιωμένο
Για τη γέμιση
- 200γρ. αμυγδαλόψιχα
- 200γρ. καρυδόψιχα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
Για το σιρόπι
- 1 λίτρο νερό
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας γλυκόζη
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 κουτ. γλυκού τριανταφυλλάκια
- ½ λεμόνι φλούδα και χυμό
Εκτέλεση
- Κοπανάτε τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα ανακατεύετε με τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και την κανέλα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Αφρατεύετε το κανταΐφι τρίβοντάς το και ξαίνοντάς το. Λιώνετε το βούτυρο και αλείφετε το ταψί σας.
- Τοποθετείτε τα φύλλα κρούστας ανά δύο στον πάγκο με την μεγάλη πλευρά οριζόντια μπροστά σας. Παίρνετε κανταΐφι αφρατεμένο και φτιάχνετε κατά μήκος του κάτω μέρους του φύλλου μια λωρίδα φαρδιά όσο η παλάμη σας. Πασπαλίζετε πάνω στο κανταΐφι μέρος της γέμισης (το ένα όγδοο). Περιχύνετε με λίγο λιωμένο βούτυρο το κανταΐφι και τυλίγετε το φύλλο σε ρολό κλείνοντας μέσα το κανταΐφι και τη γέμιση.
- Τοποθετείτε το πρώτο ρολό κατά μήκος του ταψιού. Για να χωρέσει θα χρειαστεί να το σουρώσετε λίγο. Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτιάξετε 8 ρολά τα οποία τοποθετείτε στη σειρά παράλληλα το ένα δίπλα στο άλλο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε κάθετα σε 7 περίπου κομμάτια το κάθε ρολό μέχρι να φτάσετε στον πυθμένα του ταψιού. Ζεσταίνετε καλά το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
- Βάζετε το σαραγλί στο φούρνο και στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε σε κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα του λεμονιού, τα τριανταφυλλάκια και την κανέλα. Στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση το σιρόπι, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε τότε το χυμό λεμονιού και δίνετε μια ακόμη βράση στο σιρόπι. Τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
- Μετά από μια ώρα ψήσιμο το σαραγλί σας θα έχει ροδοκοκκινίσει όμορφα. Το βγάζετε από το φούρνο και μετά τα σιροπιάζετε, μοιράζοντας ομοιόμορφα το μισό κρύο σιρόπι λίγο λίγο από πάνω με ένα κουτάλι.
- Αφήνετε το γλυκό να το απορροφήσει όλο και ρίχνετε κατά τον ίδιο τρόπο και το υπόλοιπο σιρόπι. Αφού κρυώσουν τα κανταΐφια τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα.