O Mανώλης είναι συνάδελφος αγαπημένος, καλοφαγάς και άξιος μάγειρας. Όταν με ρώτησε τη γνώμη μου για το σου μπουρέκ, την τούρκικη τυρόπιτα με φύλλο νερού, του είπα πως θεωρώ πολύ κακό για το σχεδόν τίποτα αυτό το φύλλο. Προσωπικά μου θυμίζει λαζάνια με τυρί. Την άλλη μέρα έφερε στο γραφείο τη δική του εύκολη εκδοχή για τυρόπιτα “σαν σου μπουρέκ” και τη συνταγή μαζί. Μια τυρόπιτα όνειρο σας λέω!
Υλικά για ένα ταψί διαστ.: 28 Χ 40εκ.
- 6 φύλλα χωριάτικα
- 3 αβγά
- 2 ποτήρια γάλα
- 1 ποτήρι νερό
- 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
- αλάτι, πιπέρι
για τη γέμιση
- 600γρ. φέτα σπασμένη με πιρούνι
- 350γρ. ανθότυρο σπασμένο με πιρούνι
- 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο τα φύλλα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
1. Σε μια λεκανίτσα χτυπάτε τα αβγά με το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο, το νερό και το γάλα. Σε μια δεύτερη ανακατεύετε τα τυριά με το δυόσμο.
2. Λαδώνετε με ένα πινέλο το ταψί και στρώνετε μέσα το πρώτο φύλλο. Κρατάτε στην άκρη δυο φύλλα ολόκληρα. Τα υπόλοιπα τα κόβετε στη μέση. Βουτάτε 2 μισά κομμάτια φύλλου στο μείγμα με το γάλα και τα στρώνετε σουρωτά πάνω από το πρώτο φύλλο. Κάνετε μια στρώση με το 1/3 του μείγματος των τυριών. Από πάνω στρώνετε 2 μισά φύλλα που βουτάτε επίσης στο μίγμα του γάλακτος, απλώνετε άλλο 1/3 μίγμα τυριών, συνεχίζετε με 2 μισά φύλλα βουτηγμένα στο γάλα και από πάνω απλώνετε τα τελευταία τυριά. Σκεπάζετε την πίτα με τα δύο ολόκληρα φύλλα που κρατήσατε λαδώνοντάς τα ένα ένα με πινέλο.
3. Τέλος, χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την περιχύνετε με το μείγμα του γάλακτος που σας έμεινε. Αφήνετε για μια ώρα να τραβήξει η πίτα και προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα. Ψήνετε την πίτα για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
Σημείωση:
Τα φύλλα που θα βουτήξουμε στο μίγμα του γάλακτος τα κόβουμε στη μέση γιατί με το μούσκεμα βαραίνουν πολύ και κόβονται. Όταν είναι μικρότερα λοιπόν είναι καλύτερα.