Στον καιρό της κολοκύθας φτιάχνουμε γλυκές κι αλμυρές τάρτες αλλά και μια πεντανόστιμη γλυκιά τάρτα με τραγανή βάση και βελούδινη γέμιση.
Υλικά για μια ταρτιέρα διαμ. 23εκ.
Για τη βάση:
125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
65γρ. ζάχαρη
1 αβγό
Για τη γέμιση
500γρ. ψίχα ψημένης κολοκύθας (ζυγισμένη μετά το ψήσιμο)
75γρ. σουλτανίνα
150γρ. ζάχαρη
2 αβγά
250γρ. κρέμα γάλακτος
2 κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
50γρ. φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
- Για τη γέμιση: κόβετε την ψημένη κολοκύθα σε κύβους και τη ρίχνετε σε ένα μπολ. Πασπαλίζετε με κανέλα και γαρίφαλο, ρίχνετε τη μισή ζάχαρη, τις σταφίδες και ανακατεύετε καλά.
- Για τη ζύμη: Κρατάτε λίγο από το αλεύρι στην άκρη και βάζετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βάζετε το φτερό και χτυπάτε τα υλικά στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και όταν ενσωματωθεί κι αυτό σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα.
- Την τοποθετείτε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, την πατάτε με την παλάμη σας να ανοίξει και την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη. Ξεκολλάτε μόνο την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύμη και την μεταφέρετε πάνω από την ταρτιέρα σας. Καλύπτετε προσεκτικά τον πάτο και τα πλαϊνά της και με προσοχή ξεκολλάτε και την άλλη λαδόκολλα. Κόβετε τη ζύμη που περισσεύει τριγύρω. Την τρυπάτε με πιρούνι και την αφήνετε στην κατάψυξη μέχρι να τη χρειαστείτε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
- Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, λίγη ακόμη κανέλα και ελάχιστο γαρίφαλο.
- Αδειάζετε τη γέμιση της κολοκύθας στην τάρτα, περιχύνετε με το μείγμα των αβγών και της κρέμας και πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να πήξει η γέμιση, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια της τάρτας και να ψηθεί όμορφα η ζύμη της.
- Ξεφουρνίζετε την τάρτα και αφού κρυώσει και σταθεροποιηθεί, κόβετε και σερβίρετε σε κομμάτια.