Μερικές φορές αποφασίζω να τα κάνω όλα μα όλα με τα χεράκια μου. Από τα φύλλα ως τη γέμιση. Και τότε είναι που καμαρώνω περισσότερο από κάθε άλλη φορά την πίτα μου. Όπως αυτή την κολοκυθόπιτα για παράδειγμα. Με παίδεψε λίγο, αλλά το ευχαριστήθηκα. Όχι μόνο εγώ, αλλά κι όποιος τη δοκίμασε.
Υλικά για ένα κανονικό στρογγυλό ταψί
- 4 φύλλα χειροποίητα
- 1 κιλό ψίχα από κολοκύθα ψημένη και καθαρισμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + επιπλέον λάδι για το άλειμμα των φύλλων
- 300γρ. φέτα σε κομμάτια
- 200γρ. ανθότυρο
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
- 1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό
- 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε καλά στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνετε το κρεμμύδι, προσθέτετε το 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
- Ρίχνετε σε ένα μπολ την ψημένη ψίχα της κολοκύθας, την πατάτε με πιρούνι να λιώσει ελαφρά και προσθέτετε από πάνω τα σοταρισμένα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε στη συνέχεια τη φέτα και το ανθότυρο σε κομματάκια, τα αβγά, το δυόσμο (φρέσκο και ξερό) και το βασιλικό, το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε λίγο και προσθέτετε στη γέμιση επιπλέον αλατοπίπερο αν το επιθυμείτε.
- Λαδώνετε καλά το ταψί σας και στρώνετε το πρώτο χειροποίητο φύλλο αφήνοντας να εξέχει από τα πλάγια του ταψιού. Τo λαδώνετε και συνεχίζετε με το δεύτερο φύλλο, το οποίο λαδώνετε επίσης καλά με ένα πινέλο. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και την ισιώνετε από πάνω. Στρώνετε μετά τα υπόλοιπα δύο φύλλα, σουρώνοντάς τα ελαφρώς ώστε να χωρέσουν μέσα στο ταψί και λαδώνοντάς τα καλά. Στρίβετε τα κάτω φύλλα της πίτας που εξέχουν γύρω γύρω από το ταψί, ενώνοντάς τα και με τα πάνω φύλλα.
- Τέλος χαράζετε την πίτα σε κομμάτια τη λαδώνετε, την ραντίζετε με νεράκι και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά καλά.
2 comments
Ερώτηση : Αν δεν ψήσουμε την κολοκύθα και την τρίψουμε στο χοντρό τρίφτη και μετά τη στίψουμε καλά , δεν θα είναι καλό το αποτέλεσμα???
Μια χαρά θα είναι, αλλά η ευκολία του ψησίματος είναι αδιαμφισβήτητη. Προσπαθώ να διευκολύνω τη διαδικασία