Αφράτα κεκάκια με αποξηραμένα σμέουρα (rasberries που λένε και στο χωριό μου). Για τον καφέ, για τα σχολείο, για το γραφείο, για τις μικρές υπογλυκαιμίες.
Υλικά για 12 κεκάκια
- 175γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 175γρ. ζάχαρη
- 175γρ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 3 αβγά
- 1 ποτηράκι του κρασιού γάλα ή ξυνόγαλα
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 75γρ. ράσμπερις ή κράνμπερις
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς και βάζετε στον πάγκο σας ένα αντικολλητικό ταψάκι για μάφιν 12 θέσεων. Τοποθετείτε μέσα στις υποδοχές από 1 χαρτάκι ειδικό για μάφιν.
- Χτυπάτε σε μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες να αφρατέψουν και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά, το γάλα ή το ξινόγαλα και τελευταίο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, αφού κρατήσετε λίγο στην άκρη για να το ανακατέψετε με τα ράσμπερις. Τέλος ενσωματώνετε στο μείγμα τα αλευρωμένα ράσμπερις.
- Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά μοιράζετε το μίγμα στις 12 υποδοχές που έχετε προετοιμάσει χωρίς να τις ξεχειλίσετε γιατί θα φουσκώσει στο ψήσιμο η ζύμη.
- Ψήνετε τα κεκάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους, να φουσκώσουν και να ψηθούν ως μέσα. Το τσεκάρετε μπήγοντας ένα καλαμάκι στο κέντρο του κέικ. Πρέπει να βγει στεγνό, αλλιώς ψήνετε λίγο ακόμη.
- Ξεφουρνίζετε και μετά από λίγο βγάζετε τα κεκάκια από τις υποδοχές της φόρμας να κρυώσουν εντελώς πριν τα σερβίρετε.