Το κεσεδάκι με την αρώνια μου ήρθε πεσκέσι από το φίλο μου Βασίλη Δαφνή που την καλλιεργεί στη Χαλκίδα και το challenge ήταν να φτιάξω κάτι μαζί της. Σκέφτηκα να τη συνδυάσω με δαμάσκηνα που είναι στην εποχή τους και έχουν παρεμφερές χρώμα. Την αρωμάτισα με λίγη μαστίχα και λεμόνι και το αποτέλεσμα με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη. Απίθανη, πρωτόγνωρη γεύση. Κι από χρώμα, εξωπραγματικά υπέροχο, μοναδικό! Η αρώνια είναι ένας καρπός που ανήκει στην κατηγορία των super foods. Ομολογώ πως μπήκε πρόσφατα στο λεξιλόγιο μου και 5 χρόνια πριν την αγνοούσα. Στη μορφή και το χρώμα μοιάζει με μύρτιλο. Είναι μια βόμβα βιταμινών κι οι ευεργετικές της ιδιότητες είναι πολλές, τις αναφέρω στο τέλος του post. Έχει όμως και αρκετά στυφή γεύση γι’ αυτό και δεν τρώγεται εύκολα ωμή ή σαν χυμός χωρίς τη βοήθεια γλυκαντικής ουσίας, ζάχαρη στην προκειμένη περίπτωση.
Υλικά για 3-4 βαζάκια των 350ml – 400ml
- 1 κιλό δαμάσκηνα (ζυγισμένα χωρίς το κουκούτσι)
- 300γρ. αρώνια ζυγισμένη χωρίς τα κοτσανάκια
- 800γρ. ζάχαρη
- λίγη μαστίχα κοπανισμένη (μια πρέζα)
- 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ λικέρ μαστίχας
- ½ λεμόνι το χυμό
Εκτέλεση
- Πλένετε σχολαστικά την αρώνια και τα δαμάσκηνα (εγώ τα έτριψα με το σφουγγαράκι των πιάτων να φύγει το πρασινωπό χνούδι). Αφαιρείτε τα κοτσανάκια από την αρώνια και το κουκούτσι από τα δαμάσκηνα κάνοντας μια τομή κάθετη στο σημείο που έχουν την πτυχή.
- Βάζετε τα φρούτα σε βαθιά και ευρύχωρη κατσαρόλα, προσθέτετε τη ζάχαρη και ¾ του φλιτζανιού νερό. Βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση η μαρμελάδα και χαμηλώνετε τη φωτιά έτσι ώστε να έρθει σε ένα ήρεμο βρασμό χωρίς να πιτσιλάει. Ανά διαστήματα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα. Όταν χρειαστεί αφαιρείτε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα.
- Όταν δέσει αρκετά το σιρόπι προσθέτετε την κοπανισμένη μαστίχα και το λικέρ και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιείτε ελαφρά τη μαρμελάδα να μη λιώσουν εντελώς τα φρούτα. Δίνετε μια δυο βράσεις ακόμα να δέσει καλύτερα και προσθέτετε το χυμό του λεμονιού. Μια ακόμη βράση κι έτοιμη η μαρμελάδα.
Ότι δεν ξέρετε για την αρώνια:
Το Φυτό Αρωνία (Aronia Melanocarpa), ανήκει στην Οικογένεια Rosaceae. Είναι ευρέως διαδεδομένη και ως Black Choceberry. Η Αρωνία είναι φυλλοβόλος θάμνος και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 2 έως 2.5 μέτρα. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό σε ποικίλες εδαφοκλιματικές συνθήκες και το εύρος θερμοκρασιών της καλλιέργειας είναι από -25 έως + 40 βαθμούς κελσίου…
Οι δε απαιτήσεις του σε θρεπτικά στοιχεία είναι πολύ περιορισμένη ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλούς τύπους εδαφών από αμμώδη έως αργιλώδη. Το φυτό ανθίζει ανάλογα, από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και ο καρπός ωριμάζει αργά το φθινόπωρο.
Ο καρπός της Αρώνιας περιέχει τις εξής βιταμίνες:
Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P.
Οφέλη του καρπού της Αρώνιας για τον ανθρώπινο οργανισμό:
- 1. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση.
- 2. Βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές την ημέρα. (Κλινικές δοκιμές).
- 3. Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα.
- 4. Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς.
- 5. Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.
- 6. Προκαλεί απελευθέρωση του ραδιόφωνου δραστικών ουσιών και βαρέων μετάλλων.
- 7. Βοηθά την θεραπεία του καρκίνου.
- 8. Έχει Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις.
- 9. Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, και την κόπωση ,διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και το μεταβολισμό.
- 10. ‘Εχει Αντισηπτικές ιδιότητες: Ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Υψηλή περιεκτικότητα του ιωδίου οφέλη την ανάπτυξη στα παιδία. Ανακουφίζει από βρογχίτιδα.
- 11. Είναι Επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.
- 12. Αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
- 13. Έχει Υποαλλεργικά αποτελέσματα: Χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς.
Πληροφορίες: 6947128668, berryland@outlook.com