Αυτά τα μεγάλα κολοκύθια τα υπαίθρια μόλις τα βλέπω αναστατώνομαι. Είναι σκέτο γλύκισμα. Τα φαντάζομαι πίτες και ομελέτες φούρνου. Το τελευταίο το έφτιαξα ομελέτα στο τηγάνι.
Υλικά για 2 άτομα:
- 5-6 αβγά
- 1 μεγάλο κολοκύθι
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 ντομάτα σε φετούλες
- δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο
- λευκό τυρί της επιλογής σας χοντροτριμμένο (εγώ χρησιμοποίησα γρονθοτυράκι Σύρου)
- 1 ντομάτα μέτρια ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
- Πλένετε το κολοκύθι κι αφού αφαιρέσετε τις δυο άκρες του, το κόβετε κατά μήκος στα τέσσερα και μετά σε λεπτές φετούλες. Βάζετε στη φωτιά ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι.
- Ρίχνετε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το κολοκύθι, προσθέτετε το ελαιόλαδο και αλατίζετε ελαφρά. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκύθια και να πάρει το κρεμμύδι λίγο χρώμα. Δεν χρειάζεται να τηγανιστούν τελείως. Τραγανά είναι καλύτερα.
- Στο μεταξύ χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά μαζί με ανάλογο αλατοπίπερο και λίγο νερό. Όταν είναι έτοιμα τα λαχανικά, τα πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο ή βασιλικό και τα περιχύνετε με τα αβγά.
- Χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και όση ώρα ψήνονται τα αβγά, με μια ξύλινη σπάτουλα ανοίγετε την ομελέτα σε διάφορα σημεία να φύγει το ωμό αβγό από πάνω και να πάει κάτω. Όταν μείνει ελάχιστο ωμό αβγό στην πάνω πλευρά της ομελέτας σας, αναποδογυρίζετε την ομελέτα σας να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Εγώ το κάνω με τη βοήθεια ενός πιάτου ανάλογου μεγέθους.
- Αφού ψηθεί η ομελέτα και από την άλλη πλευρά, την μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Διακοσμείτε με ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα, λευκό τυρί κι επιπλέον φυλλαράκια δυόσμου ή βασιλικού. Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι της ταιριάζει πολύ, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου.