Αν σας πω πως το μούσμουλο είναι το αγαπημένο μου φρούτο, θα πω ψέματα. Εκτιμώ το χρώμα και το άρωμά τους, συμβολίζουν για μένα την αρχή του καλοκαιριού, με εκνευρίζουν όμως τα κουκούτσια και η στυφάδα που βγάζουν στη γεύση όταν δεν είναι αρκετά ώριμα. Εκεί που πας να δαγκώσεις με λαχτάρα το ζουμερό μουσμουλάκι – έτσι νομίζεις τουλάχιστον- παπούτσι η γλώσσα… Το θέμα είναι πως για μια ακόμη χρονιά χάρηκα πολύ που τα είδα στο μανάβικο και πήρα ένα κουτάκι, έτσι, για να τα κάνω μαρμελάδα μούσμουλο. Και την έκανα. Ε, τέτοιο χρώμα και άρωμα δεν το περίμενα, για να είμαι ειλικρινής. Χαλάλι το καθάρισμα, χαλάλι και το ξεκουκούτσιασμα. Το άξιζε μια τέτοια μαρμελάδα. Δοκιμάστε τη είναι μοναδική!
Υλικά για 2 βάζα μέτρια
- 1 κιλό μούσμουλα (800γρ. καθαρισμένα)
- 550γρ. ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 2 βανίλιες
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένετε τα μούσμουλα με άφθονο νερό, τα ξεφλουδίζετε, τα ανοίγετε στη μέση κι αφαιρείτε τα κουκούτσια και τη μεμβράνη που τα συγκρατεί. Τα ρίχνετε σε κατσαρόλα και τις πασπαλίζετε με τη ζάχαρη από πάνω.
2. Προσθέτετε το νερό βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν μια δυο δυνατές βράσεις, ανακατεύετε καλά και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα μούσμουλα και τα πολτοποιείτε εν μέρει με ραβδομπλέντερ (μην την κάνετε εντελώς λεία, αφήστε κομματάκια φρούτου) και μετά ρίχνετε τις βανίλιες, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
3. Αφήνετε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας και ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας συχνά για να μην κολλήσει. Προσοχή μην παραβράσει και χάσει το ζωηρό κίτρινο χρώμα της. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν απορροφήσει όλο το σιρόπι και ομογενοποιηθεί χωρίς να σφίξει υπερβολικά. Όταν βεβαιωθείτε πως είναι έτοιμη, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
4. Έχετε 2 γυάλινα βαζάκια καλά πλυμένα με ζεστό νερό που έχετε βάλει (χωρίς καπάκι) και στο φούρνο μικροκυμάτων να ζεσταθούν για 2 λεπτά. Μοιράζετε καυτή τη μαρμελάδα στα βάζα σκεπάζετε με καπάκια και τα αναποδογυρίζετε να κρυώσουν εντελώς οι μαρμελάδες.