Τραγανό σιροπιασμένο φύλλο που μοσχοβολάει βούτυρο και κρύβει μέσα του βελούδινη κρέμα αρωματισμένη με ξύσμα από περγαμόντο. Αυτά τα γαλακτομπούρεκα θα τα σερβίρεις με το κομμάτι αλλά θα σου ζητήσουν σίγουρα και δεύτερο. Καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι…
Υλικά για 18 κομμάτια
- 12 φύλλα κρούστας για γλυκά
- 200γρ. βούτυρο LURPAK
Για την κρέμα
- 650γρ. γάλα κατσικίσιο
- 80γρ. ζάχαρη
- 70γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο LURPAK
- 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- Ξύσμα από 2 περγαμόντα
- 1 βανιλίνη
Για το σιρόπι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- ¾ φλιτζανιού νερό
- 1 κουτ. σούπας γλυκόζη
- Χυμό από 2 περγαμόντα
- Λίγη φλούδα από την επιφάνεια
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα σε μεσαία θερμοκρασία. Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη μέσα σε ένα μπολ, προσθέτετε λίγο από το γάλα της κατσαρόλας να αραιώσει το μείγμα και το ρίχνετε μαζί με το σιμιγδάλι και το ξύσμα περγαμόντου στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα ζαχαροπλαστικής, με προσοχή για να μην κολλήσει. Μόλις πάρει βράση και πήξει η κρέμα τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και τη βανιλίνη. Ανακατεύετε και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει λίγο.
- Ετοιμάζετε και το σιρόπι: Βράζετε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα ανακατεύοντας στην αρχή για να λιώσει η ζάχαρη. Αφού περάσουν 3 λεπτά, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και λιώνετε το βούτυρο μέσα σε ένα μπρίκι. Βάζετε τα φύλλα της κρούστας κατά μήκος μπροστά σας και με μια κάθετη χαρακιά το χωρίζετε σε 2 λωρίδες. Τώρα έχετε 24 λωρίδες. Τις τοποθετείτε όλες μαζί τη μια πάνω στην άλλη. Μετράτε 16 λωρίδες και τις υπόλοιπες 8 λωρίδες τις κόβετε στη μέση.
- Παίρνετε μια μια τις λωρίδες και με ένα πινέλο τις αλείφετε με βούτυρο και τοποθετείτε πάνω του πρώτα μισή λωρίδα και από πάνω της μιάμιση γεμάτη κουταλιά της σούπας κρέμα. Τυλίγετε μια δυο φορές σε ρολό, φέρνετε τα πλαϊνά από τη μια και από την άλλη πλευρά του φύλλου πάνω από τη γέμιση και συνεχίζετε να ρολάρετε μέχρι την άκρη της λωρίδας.
- Βουτυρώνετε την επιφάνεια, βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το γλυκό για 40 λεπτά περίπου έως ότου πάρει ένα όμορφο, έντονα ροδοκόκκινο χρώμα.
- Όταν είναι έτοιμα το γαλακτομπούρεκα τα σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα της σούπας.