Η Κατερίνα είναι μια από τις καλύτερές μου φίλες, ευτυχώς έχω πολλές καλές φίλες. Προχθές είχε γενέθλια και με αυτό σαν αφορμή, της ετοίμασα μια τουρτίτσα όνειρο. Όλα τα σκέφτηκα, εκτός από το κεράκι. Δεν πειράζει, και το ρεσό μια χαρά έκανε τη δουλειά του. Δεν θα σας πω τα πόσα έκλεισε γιατί τα χρόνια εκείνη τα έζησε και είναι όλα δικά της, θα σας πω όμως τη συνταγή.
Υλικά για μια φόρμα Δ:23εκ.
Για τη βάση:
- 120γρ. βούτυρο λιωμένο
- 250γρ. cookies σοκολάτας σπιτικά ή του εμπορίου
Για την κρέμα:
- 700γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
- 200ml κρέμα γάλακτος
- 4 ζελατίνες
- 60γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας νερό
- 1 αβγό
- 1 βανίλια
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για την επικάλυψη
- 100γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 100mlκρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 1 κουτ. σούπας κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό . Παίρνετε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τον πάτο μιας ανοιγόμενης αντικολλητικής φόρμας για κέικ διαμέτρου 23εκ. και το στερεώνετε στη φόρμα μαγκώνοντάς το και κλείνοντας με τη σούστα της φόρμας.
- Χτυπάτε τα μπισκότα στο multi να γίνουν σκόνη. Μέσα σε ένα μπολ τα ανακατεύετε με το λιωμένο βούτυρο να γίνουν ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμος με το οποίο καλύπτετε τον πάτο της φόρμας πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού να γίνει συμπαγές.
- Ζεσταίνετε καλά τη μισή κρέμα γάλακτος και λίγο πριν πάρει βράση στύβετε τις ζελατίνες και τις ανακατεύετε στην κρέμα να λιώσουν.
- Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα μπρικάκι να ζεσταθούν και ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνετε να βράσει το σιρόπι για 2 λεπτά. Στο μεταξύ ξεκινάτε να χτυπάτε το αβγό με μίξερ χειρός. Προσθέτετε καυτό το σιρόπι σε συνεχή κι αργή ροή και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να διογκωθεί πολύ και να ασπρίσει.
- Χτυπάτε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το μίγμα του αβγού και το κρύο μείγμα της ζελατίνας μέχρι να γίνουν αφράτο μίγμα. Το αδειάζετε πάνω από τη μπισκοτένια βάση και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον να σταθεροποιηθεί.
- Βάζετε την κρέμα γάλακτος να κάψει καλά και τη ρίχνετε πάνω από τα κομματάκια της σοκολάτας. Ανακατεύετε με σπάτουλα να λιώσει και προσθέτετε το μέλι και το ποτό της επιλογής σας. Αφήνετε το γλάσο να κρυώσει αρκετά και όσο είναι ρευστό το απλώνετε πάνω από το cheesecake.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε το cheese cake σε πιατέλα και σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.