Τριφτή ζύμη για βάση που μοσχοβολάει βούτυρο γεμισμένη με ξυνούτσικη κρέμα λεμονιού και από πάνω γλυκιά και αφράτη μαρέγκα. Κλασική αξία για τους λάτρεις των λεμονάτων γεύσεων.
Υλικά για 8 -10 ταρτάκια ατομικά:
Για την κρέμα λεμονιού
- 125ml χυμό λεμονιού + ξύσμα από 2 λεμόνια
- 100γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο ξινά είναι τα λεμόνια)
- 2 κρόκους αβγών
- 2 αβγά ολόκληρα
- 1 πρέζα αλάτι
- 85γρ. βούτυρο σε κυβάκια
Για τη βάση τάρτας
- 150γρ. βούτυρο μαλακωμένο
- 75γρ. ζάχαρη άχνη
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 καψουλάκι βανιλίνη ή λίγη τριμμένη βανίλια μπουρμπόν
- 1 αβγό ολόκληρο
- 1 κρόκο αβγού
για τη μαρέγκα
- 3 ασπράδια αβγών
- 150γρ. ζάχαρη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε την κρέμα λεμονιού: Βάζετε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα γυάλινο βαζάκι κι ένα κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά.
- Ρίχνετε στο κατσαρολάκι το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών, τα αβγά και τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε με αβγοδάρτη. Προσθέτετε το βούτυρο και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Ανεβάζετε τη φωτιά στο μέτριο και συνεχίζετε να μαγειρεύετε την κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς με τον αβγοδάρτη μέχρι να πήξει. Θα τραβήξετε την κρέμα από τη φωτιά όταν ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα κρέμα σε πιάτο θα μπορεί να κρατά το σχήμα της. Περάστε την κρέμα από σουρωτήρι και αφήστε τη στο βάζο να κρυώνει.
- Για τα ταρτάκια: Ζυγίζετε τα υλικά σας και τα τοποθετείτε όλα μαζί (εκτός από το αβγό και τον κρόκο) στον κάδο του μίξερ. Με τους γάντζους ξεκινάτε να ανακατεύετε τα υλικά και όταν πάρετε ένα μείγμα σαν ψίχουλα ρίχνετε το αβγό και μετά τον κρόκο. Σταματάτε το μίξερ και ζυμώνετε λίγο με τα χέρια αλλά προσοχή, όταν λέμε λίγο εννοούμε λίγο. Το πολύ ζύμωμα σκληραίνει τη ζύμη. Τώρα η ζύμη σας είναι μαλακή και εύπλαστη. Αφήστε τη να ξεκουραστεί 5 λεπτά για και μετά χωρίστε τη σε 2 μέρη.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και στρώνετε ένα κομμάτι λαδόκολλα στον πάγκο σας. Εκεί επάνω ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Με κουπ πάτ διαμ. 10εκ. την κόβετε σε κύκλους και με αυτούς ντύνετε ατομικές φόρμες για τάρτα που έχετε προηγουμένως αλείφει με βούτυρο. Τις βάζετε να ψήνονται στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και στο μεταξύ ετοιμάζετε τη μαρέγκα.
- Χτυπάτε στο μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να πήξει η μαρέγκα και να κάνει κορυφές. Προς το τέλος προσθέτετε και το ξύσμα του λεμονιού.
- Βγάζετε τα μισοψημένα ταρτάκια από το φούρνο τα γεμίζετε με την κρέμα λεμονιού κατά ¾ και απογεμίζετε από πάνω με μαρέγκα. Συνεχίζετε το ψήσιμο στο φούρνο μέχρι να πάρει απαλό μπεζ χρώμα η μαρέγκα και να ροδίσουν όμορφα οι βάσεις της τάρτας.
- Ξεφουρνίζετε τα ταρτάκια και μετά από λίγο τα ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα. Τα διατηρείτε στο ψυγείο.
Σημείωση:
Αν σας περισσέψει κρέμα λεμονιού τη βάζετε στο γυάλινο βαζάκι ανάλογου μεγέθους και την αφήνετε στο ψυγείο. Διατηρείται για 1 εβδομάδα τουλάχιστον.