Τα τσάτνευ είναι γλυκοξυνοπικάντικες παρασκευές που μοιάζουν με μαρμελάδες και συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο ψητά κρέατα και πλατώ με αλλαντικά και τυριά. Έχουν βάση διάφορα φρούτα, λαχανικά και κρεμμύδια που βράζονται με ζάχαρη, ξύδι και κάμποσα μπαχαρικά. Τα σύκα είναι μια εξαιρετική περίπτωση. Φτιάξτε λοιπόν όσο υπάρχουν ακόμα σύκα ένα ωραίο σπιτικό τσάτνευ για να το έχετε όλο το χρόνο. Να ξέρετε πως αν προσθέσετε μια μικρή ποσότητα τσάτνευ σύκο στο λαδολέμονο και το χτυπήσετε στο μούλτι θα πάρετε μια τέλεια σάλτσα για τις πράσινες σαλάτες σας. Ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε λίγο και στις τηγανιές του κοτόπουλου ή του χοιρινού ή στις σάλτσες των ψητών σας.
Υλικά για 2 βάζα μέτρια:
- 700γρ. σύκα καθαρισμένα (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)
- 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
- 1 κομματάκι τζίντζερ καθαρισμένο και ξυσμένο στον τρίφτη
- ¾ φλιτζανιού ξύδι λευκό ή μηλόξυδο
- 1 1/2 – 2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 φύλλα δάφνης
- ½-1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζετε σε μια βαθιά και ευρύχωρη κατσαρόλα τα καθαρισμένα σύκα ανοιγμένα στη μέση και τα κρεμμύδια. Την τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά, προσθέτετε το ξύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, τη δάφνη, το τζίντζερ και ξεκινάτε να ανακατεύετε στην αρχή με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά και να πάρει βράση η μαρμελάδα.
- Ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε το τσάτνευ σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά γιατί πιτσιλάει πολύ, ανακατεύοντας συχνά με την ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και μέχρι να δέσει.
- Αν θέλετε τραβάτε το τσάτνευ από τη φωτιά και το πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ για να αποκτήσει ομοιογένεια. Προσθέτετε τότε το μπούκοβο και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Προσοχή μην παραβράσετε το τσάτνευ και σφίξει πολύ. Κάντε τον τεστ ρίχνοντας λίγο σε κρύο πιάτο. Περιμένετε να κρυώσει και ελέγχετε την υφή του. Υπολογίστε πως στο ψυγείο θα πήξει ακόμη περισσότερο.
- Αφήνετε το τσάτνευ να ηρεμήσει από τον κοχλασμό και ενώ ακόμη είναι καυτό το μοιράζετε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα που βιδώνετε με το καπάκι τους και αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Διατηρείται έτσι εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε τα βάζα θα τα βάλετε ψυγείο.