Μια πανεύκολη συνταγή για μια τάρτα τόσο νόστιμη και καλοκαιρινή! Για μεγαλύτερη ευκολία θα τη φτιάξουμε με βερίκοκα κονσέρβας. Αν θέλετε, μπορείτε να τη φτιάξετε με φρέσκα βερίκοκα. Σε αυτή την περίπτωση θα φτιάξετε ένα αραιό σιρόπι, θα ρίξετε μέσα τα βερίκοκα ανοιγμένα στη μέση χωρίς το κουκούτσι, για ένα λεπτό. Μετά θα τραβήξετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, θα αφήσετε τα βερίκοκα μέσα για 5-10 λεπτά ακόμη και μετά θα τα στραγγίσετε πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Λίγο αλάτι
- 50γρ. τριμμένο φουντούκι ή αμύγδαλο
- 125γρ. ζάχαρη
- 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 αβγό
Για τη γέμιση
- 1 κονσέρβα μεγάλη βερίκοκα κονσέρβα στραγγισμένη
- 12-15 κεράσια ανοιγμένα στη μέση χωρίς τα κουκούτσια
- Λίγη μαρμελάδα φράουλα ή άλλη κόκκινη μαρμελάδα (2 κουτ. σούπας περίπου) προαιρετικά
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Με μια σπάτουλα ανακατεύετε μέσα σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και το τριμμένο αμύγδαλο. Μόλις πάρετε μια ομοιογενή ζύμη σταματάτε το ανακάτεμα.
- Παίρνετε τα τρία τέταρτα της ζύμης και την απλώνετε λίγη λίγη σε μια ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά της τοιχώματα. Αφήνετε την υπόλοιπη στην κατάψυξη.
- Στρώνετε τα βερίκοκα μέσα στο κέλυφος που έχει δημιουργήσει η ζύμη με την ανάποδη πλευρά πάνω στη ζύμη. Ξεκινάτε από την περιφέρεια και καταλήγετε στο κέντρο. Ανοίγετε τα κεράσια στη μέση και αφού αφαιρέσετε τα κουκούτσια τα χωρίζετε στα δυο. Τα τοποθετείτε στα κενά από τα βερίκοκα και από πάνω από το καθένα προσθέτετε ελάχιστη μαρμελάδα.
- Βγάζετε την υπόλοιπη ζύμη από την κατάψυξη και την τρίβετε με τα δάχτυλα πάνω από τα φρούτα έτσι ώστε να μισοσκεπάσετε τη γέμιση.
- Ψήνετε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει πάνω κάτω. Χρειάζεται ένα 40λεπτο περίπου.
- Ξεφουρνίζετε και αφήνετε την τάρτα να κρυώσει εντελώς πριν κόψετε κομμάτια και σερβίρετε.