Μια από τις πιο νόστιμες καλοκαιρινές μαρμελάδες που θα φτιάξετε πανεύκολα χωρίς καθόλου κόπο. Θα την απολαύσετε στο ψωμί σας ή θα φτιάξετε μαζί της τέλεια γλυκά.
Υλικά
- 1½ κιλό βερίκοκα
- 900γρ. ζάχαρη
- 1 λεμόνι χυμός
- 2 φλιτζάνια νερό
Εκτέλεση
- Πλένετε τα βερίκοκα, τα ανοίγετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους. Τα κόβετε στα τέσσερα και τα αδειάζετε εναλλάξ με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
- Προσθέτετε το νερό και βράζετε τα φρούτα σε μέτρια φωτιά, χαμηλώνοντας τη φωτιά για να μην υπάρχει πολύ έντονος βρασμός και πιτσιλάει παντού η μαρμελάδα, αφαιρώντας τον αφρό με τρυπητή κουτάλα όταν είναι απαραίτητο κι ανακατεύοντας συχνά για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Όταν η μαρμελάδα δέσει και γίνει διαφανής και γυαλιστερή προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και δίνετε μια τελευταία βράση. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ρίξετε μερικές σταγόνες από το σιρόπι της σε παγωμένο πιατάκι και δεν απλώσουν.
- Μοιράζετε αμέσως τη μαρμελάδα (καυτή όπως είναι) σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνετε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Μόνο όταν κρυώσουν γυρνάτε τα βάζα από την καλή και τα διατηρείτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα του βάζου, βάζετε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.
Πώς αποστειρώνουμε γυάλινα βάζα
Βάζετε και βράζετε τα καλά πλυμένα βάζα σας μαζί με τα καπάκια τους μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό (να τα σκεπάζει) για 15 λεπτά. Το νερό πρέπει να σιγοβράζει χωρίς να κοχλάζει γιατί αλλιώς μπορεί να σπάσουν τα βάζα. Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 100 βαθμούς C. Βγάζετε και αναποδογυρίζετε τα βάζα και τα καπάκια τους πάνω σε ταψί στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Τα βάζετε στο φούρνο μαζί με την πετσέτα για 15 λεπτά ακόμη.
2 comments
το βερίκοκο δεν χρειάζεται καθόλου νερό,όπως σχεδόν και όλα τα φρούτα…επίσης η ποσότητα της ζάχαρης είναι υπερβολική…στα βερίκοκα αντιστοιχεί στο μισό του βάρους τους!
Εγώ δίνω τη δική μου συνταγή, την οποία έφτιαξα έτσι ακριβώς, φωτογράφησα και ποστάρισα. Τώρα εσείς έχετε τη δική σας εκδοχή, είναι σεβαστή. Ευχαριστώ πολύ!
2014-07-17 15:56 GMT+03:00 Disqus :