Η συνταγή είναι του Ανδρέα Λαγού και δοκίμασα αυτό το φοβερό γλυκάκι πριν λίγο καιρό, όταν ταξίδεψα στη Σάμο, το νησί του Ανδρέα, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Οι γεύσεις που μεγαλώσαμε» που έγινε στο Μουσείο Οίνου. Εκείνο το βράδυ το Μουσείο γέμισε ασφυκτικά με κόσμο που ήρθαν να τιμήσουν το δικό τους άνθρωπο. Πολύ συγκινητική βραδιά, αξέχαστη! Το συγκεκριμένο γλυκό που λέγαμε, ο Ανδρέας το φτιάχνει με “Tomaccini” το σαμιώτικο ντοματίνι που καλλιεργείται στο νησί σε ειδικά διαμορφωμένα θερμοκήπια και με ιδιαίτερη μέθοδο καλλιέργειας. Θα το βρείτε στο Βασιλόπουλο σε ποτηράκια σαν αυτά του παγωμένου καφέ. Αυτό το ντοματάκι είναι πεντανόστιμο κι από μόνο του, αλλά σαν γλυκό κουταλιού μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή παρέα με ελληνικό καφέ, σε πανακότα, σε ρυζόγαλο, σε cheesecake, και για πιο πρωτότυπες ιδέες σε σάλτσα για σαλάτες ή ψητά, για μαρινάρισμα, σε κέικ, σε γλυκόξινη σάλτσα για πατάτες τηγανιτές, σιρόπι για τηγανίτες, για λουκουμάδες, σε smoothies ή ακόμα και σε τάρτες. Έτσι λέει ο Ανδρέας κι εγώ όχι απλά συμφωνώ μαζί του, επαυξάνω κιόλας.
Υλικά:
- 500γρ. ντοματίνια
- 250γρ. ζάχαρη
- 150γρ. νερό
- 100γρ. χυμό πορτοκάλι
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φασόλι βανίλιας
- ¼ κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη (προαιρετικά)
- Χυμό από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα ντοματίνια, και τα χαράσσουμε ελαφρώς, ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε για 1 λεπτό.
- Βγάζουμε τα ντοματίνια από το βραστό νερό και τα βάζουμε σε παγωμένο νερό. Στη συνέχεια τα ξεφλουδίζουμε και τα μαρινάρουμε σε ένα μπολ με χυμό από το μισό λεμόνι και νερό που τα σκεπάζει.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό πορτοκάλι, το μέλι, την κανέλα, το χυμό λεμόνι, τη μαστίχα, τη βανίλια αφού την χαράξουμε στη μέση και με ένα μαχαίρι βγάζουμε τους σπόρους.
- Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά περίπου σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια αφού τα σουρώσουμε καλά και τα τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε τα ντοματάκια στο σιρόπι για 12 ώρες.
- Ελέγχουμε την πυκνότητα του σιροπιού την επόμενη μέρα. Αν χρειαστεί βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα να δέσει αν είναι αραιό ή το αραιώνουμε με λίγο νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση αν είναι σφιχτό.
- Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να αφαιρέσουμε πρώτα τα ντοματίνια και να τα ξαναβάλουμε στο τέλος. Όταν το σιρόπι μας είναι έτοιμο, ξαναβάζουμε τα ντοματάκια στην κατσαρόλα.
- Πιάνουμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και αρχίσουμε να την κουνάμε κυκλικά. Με τον τρόπο αυτό θα εισχωρήσει το σιρόπι μέσα στα ντοματάκια!