Semifreddo είναι ιταλική λέξη και τεχνική και θα πει ημι-παγωμένο, κάτι μεταξύ παγωτού και σορμπέ. Ένα παγωμένο επιδόρπιο επί της ουσίας, που έχει για βάση του μια αφράτη μους που προκύπτει από το ανακάτεμα μιας ζωικής ή φυτικής σαντιγί με κάποιο μείγμα αβγών και κάτι άλλο, που δίνει τελικά στο επιδόρπιο όνομα και χαρακτήρα. Το πλεονέκτημά του έναντι του παγωτού είναι ότι δεν χρειάζεται παγωτομηχανή, ενώ φορμάρεται και σερβίρεται πολύ εύκολα. Με αυτό το πολύ νόστιμο, ταχινένιο σεμιφρέντο λοιπόν, ξεκινάμε μια σειρά από συνταγές με βάση το Μακεδονικό Ταχίνι, ένα θρεπτικό και υγιεινό προϊόν που τρώγεται με πολλούς ευφάνταστους τρόπους και ταιριάζει με πολλές και διαφορετικές γεύσεις.
Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα του κέικ
- 3 ασπράδια αβγών
- 150γρ. ζάχαρη
- 50γρ. μέλι
- 50ml νερό
- 600ml κρέμα γάλακτος
- 150γρ. Μακεδονικό Ταχίνι + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
- 100γρ. σταφίδα σουλτανίνα
- 2 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι ή κονιάκ
- 100γρ. καρύδια
Εκτέλεση
- Κρατάτε λίγα καρύδια και λίγες σταφίδες στην άκρη για τη διακόσμηση. Βάζετε σε ένα μπολ τις υπόλοιπες σταφίδες και προσθέτετε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν. Τις αφήνετε να μουλιάσουν.
- Βάζετε τη ζάχαρη με το μέλι και το νερό σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε με σύρμα να διαλυθούν τα υλικά στο νερό και από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι, βράζετε δύο λεπτά ακόμη. Στο μεταξύ έχετε ρίξει τα ασπράδια στο μίξερ να χτυπιούνται στη μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Όταν η μαρέγκα θα μπορεί να σχηματίζει κορυφές και έχουν περάσει τα δυο λεπτά από το σημείο βρασμού, τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά και το ρίχνετε με συνεχή ροή κορδονιού στη μαρέγκα ενώ το μίξερ βρίσκεται σε λειτουργία. Συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη (τουλάχιστον) μέχρι η μαρέγκα να κρυώσει και να σφίξει σαν σαντιγί.
- Μεταφέρετε την μαρέγκα σε άλλο μπολ κατάλληλο για κατάψυξη και χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Το τελευταίο λεπτό του χτυπήματος προσθέτετε το ρούμι ή το κονιάκ. Ρίχνετε την σαντιγί στη μαρέγκα, προσθέτετε το ταχίνι, τα καρύδια, τις σταφίδες αφού τις στραγγίσετε και κάνετε ένα καλό ανακάτεμα στο παγωτό μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα.
- Ντύνετε με ένα κομμάτι σελοφάν μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Το αφήνετε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει πριν το σερβίρετε. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα μακρόστενη, αφαιρείτε το σελοφάν και διακοσμείτε το γλυκό με μερικά καρύδια και σταφίδες. Περιχύνετε με λίγο ταχίνι και σερβίρετε κόβοντας σε φέτες.
Έχετε δικές σας ιδέες και συνταγές με Μακεδονικό Ταχίνι; Γράψτε μου εδώ στα σχόλια ή στο Facebook! Μην ξεχάσετε το hashtag #makedonikotahini!