Κάτι το ψωμί του τοστ που ήταν μια βδομάδα ανοιχτό στο ψυγείο και με κοιτούσε, κάτι τα υπολείμματα σοκολάτας από ένα σοκολατένιο λαγό που θυσιάστηκε στο βωμό του Πάσχα, 4 φιρίκια που ξέμειναν στο δίχτυ, κάτι το γάλα που αύριο έληγε και ήταν ολόκληρο στο ψυγείο… Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Μια πουτίγκα με ψωμί του τοστ!
Υλικά για ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος
- 15 φέτες ψωμί του τοστ σε κυβάκια (ή τσουρέκι ή μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα)
- 5 φιρίκια ή 2 μικρά μήλα καθαρισμένα σε κυβάκια
- 100γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
- 10 χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι ψιλοκομμένοι (ή δαμάσκηνα ή σταφίδες ή βερίκοκα ξερά)
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 4 αβγά
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 700ml γάλα
- 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Για το σερβίρισμα
- Παγωτό βανίλια
- Μαρμελάδα δαμάσκηνο ή μήλο ή άλλη της επιλογής σας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και αλείφετε με βούτυρο το ταψάκι σας. Απλώνετε μέσα τα κυβάκια του ψωμιού, προσθέτετε τα κομματάκια της σοκολάτας, τους χουρμάδες και ανακατεύετε.
- Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο από το γάλα. Χτυπάτε τα αβγά με την ζάχαρη με σύρμα και προσθέτετε τις βανίλιες, το διαλυμένο κορν φλάουρ και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Περιχύνετε με το μείγμα του γάλακτος το περιεχόμενο του πυρέξ, ανακατεύετε ώστε να βραχεί καλά το ψωμί και ψήνετε την πουτίγκα στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να πήξει και να πάρει λίγο χρώμα η επιφάνειά της.
- Ξεφουρνίζετε την πουτίγκα κι αφού κρυώσει λίγο με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνετε μια ποσότητα πουτίγκας και τη σερβίρετε σε πιάτα. Αν θέλετε συνοδεύετε με παγωτό βανίλια που ταιριάζει πολύ. Περιχύνετε το παγωτό με λίγη μαρμελάδα της επιλογής σας και σερβίρετε αμέσως.