Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι ένα υλικό που μόλις το μυρίσεις και το γευτείς θέλεις να φτιάξεις κάτι μαζί του -μια πίτα, ένα γλυκό, μια βινεγκρέτ για τη σαλάτα ή ένα ντιπ για να συνοδεύσεις τα κεφτεδάκια ή τα λαχανικά σου. Αν μάθεις όμως πόσο ευεργετικό είναι για τον οργανισμό είναι για τον οργανισμό σου, τότε σίγουρα το Μακεδονικό Ταχίνι θα γίνει πολύτιμος σύμμαχος στην καθημερινή σου διατροφή, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουζίνα σου. Η σημερινή συνταγή του κέικ έρχεται για να σε πείσει – γευστικό, πλούσιο σε αρώματα από καβουρντισμένο σουσάμι, λεμόνι, πορτοκάλι, βανίλια και κομματάκια σοκολάτας, δεν περιέχει αβγά και ζωικά λίπη οπότε είναι ό,τι πρέπει και για μια χορτοφαγική διατροφή και για την περίοδο της νηστείας.
Υλικά για μια φόρμα του κέικ μακρόστενη
- 75γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
- 1 λεμόνι χυμός και ξύσμα
- 1½ πορτοκάλι χυμός και ξύσμα
- 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 4 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρντισμένο + λίγο επιπλέον για το τελείωμα
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 225γρ. ζάχαρη καστανή ή λευκή
- 125ml σησαμέλαιο
- 75γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη με το μαχαίρι πάνω σε επιφάνεια κοπής
για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη και κακάο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα.
- Παίρνετε το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και μετά τα στύβετε να πάρετε το χυμό τους. Τον μετράτε σε μεζούρα υγρών γιατί χρειάζεστε να είναι 175ml, αλλιώς στύβετε κι άλλο πορτοκάλι ή αφαιρείτε χυμό. Ανακατεύετε μέσα στο χυμό τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και το Μακεδονικό Ταχίνι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το καβουρντισμένο σουσάμι και τη βανίλια. Κρατάτε 2 κουταλιές από το αλεύρι σε ένα μικρό μπολ και το ανακατεύετε με την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
- Σε ένα δεύτερο πιο ευρύχωρο μπολ ανακατεύετε με αβγοδάρτη το σησαμέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτετε το μείγμα των υγρών κι αφού το ενσωματώσετε, προσθέτετε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας αρχικά με τον αβγοδάρτη και μετά με σπάτουλα σιλικόνης. Τέλος ενσωματώνετε στο μείγμα το μείγμα της ψιλοκομμένης σοκολάτας.
- Βρέχετε κάτω από τρεχούμενο νερό ένα κομμάτι λαδόκολλας και μετά την τσαλακώνετε για να γίνει πιο… συνεργάσιμη, την ανοίγετε και ντύνετε με αυτήν τον πάτο και τα πλαϊνά μιας μικρής μακρόστενης φόρμας για ψωμί ή κέικ. Αδειάζετε μέσα το μείγμα σας το οποίο είναι αρκετά σφιχτό και το πιέζετε με τη σπάτουλα να πάει παντού.
- Το ισιώνετε από πάνω, πασπαλίζετε με 1 κουταλιά σουσάμι και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου, μέχρι να μπήγετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και να το βγάζετε στεγνό.
- Τραβάτε το κέικ από τη φόρμα μαζί με το χαρτί κι αφού κρυώσει το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και το σερβίρετε κόβοντας σε φέτες.
Σημειώσεις:
- Όπως τα περισσότερα κέικ που δεν περιέχουν αβγά, μπορεί στο κέντρο να σας κάνει μια βύθιση, όμως αυτό μην σας ανησυχεί, είναι φυσιολογικό. Η γεύση αυτού του κέικ είναι τόσο πλούσια και πολλαπλώς καλύτερη από την εμφάνισή του που θα σας αποζημιώσει με πολλά επιφωνήματα ευχαρίστησης από όποιον το δοκιμάσει. Ζουμερό μέσα κι ωραία τραγανό απ’ έξω με κομματάκια σοκολάτας να σου σκάνε στο δόντι και να σου αλλάζουν γεύση.
- Αν θέλετε μπορείτε το ίδιο μείγμα να το μοιράσετε σε μια φόρμα για μάφινς με 12 υποδοχές, τις οποίες θα ντύσετε προηγουμένως με τα ειδικά χαρτάκια.
- Μπορείτε επίσης αντί για κομματάκια σοκολάτας να χρησιμοποιήσετε κορινθιακή σταφίδα.
Έχετε δικές σας ιδέες και συνταγές με Μακεδονικό Tαχίνι; Γράψτε μου εδώ στα σχόλια ή στο Facebook! Μην ξεχάσετε το hashtag #makedonikotahini!