Η κυρία Κατερίνα Μαραγκού από τη Σύρο κάθε Πάσχα φτιάχνει μια γλυκιά τυρόπιτα χωρίς φύλλο με ανθότυρο, μπόλικα αβγά, ζάχαρη, μπαχαρικά, ξύσμα εσπεριδοειδών και τριμμένο αμύγδαλο. Μοιάζει αρκετά με τη μελόπιτα της Σίφνου και με τη γέμιση που έχουν τα μελιτίνια της Σαντορίνης, μόνο που αυτή έχει πιο τούρμπο γεύση. Σε όλες τις Κυκλάδες γενικώς φτιάχνουν το Πάσχα και την άνοιξη τέτοια γλυκά με τα φρέσκα τυριά που τυροκομούνται ακόμα και στα σπίτια από τις νοικοκυρές μιας και οι κατσικούλες παράγουν μπόλικο γάλα αυτή την εποχή. Εγώ πάντρεψα αυτή την κυκλαδίτικη τεχνική πίτας με βάση από κουλουράκια και μια καταπληκτική μαρμελάδα βατόμουρο της Πυλιακής Γης που είχα ανοιγμένη στο ψυγείο και voila!
Υλικά για ένα μακρόστενο σκεύος 23 Χ 32εκ.
Για τη βάση
- 250γρ. κουλουράκια ή 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπέρ
- 80γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού τζίντζερ ξυσμένο στον τρίφτη
Για το μείγμα του τυριού
- 1 κιλό ανθότυρο
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
- 4 αβγά
- 2 λεμόνια ξύσμα και χυμό
- 1 πορτοκάλι ξύσμα
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Για την επικάλυψη
- Μαρμελάδα βατόμουρο ή άλλη της επιλογής σας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ο C στον αέρα.
- Βάζετε στο μούλτι τα μπισκότα σε δύο δόσεις και τα κάνετε σκόνη. Με ένα κουτάλι ανακατεύετε μέσα σε ένα μπολ τη σκόνη των μπισκότων με το μέλι, το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα του τζίντζερ μέχρι να γίνουν ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμος.
- Ρίχνετε μέσα στο ταψάκι το μείγμα των μπισκότων και το στρώνετε πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού να γίνει στερεό.
- Βάζετε το ανθότυρο στον κάδο του μίξερ και το λιώνετε με πιρούνι. Προσθέτετε το γάλα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και το χυμό των λεμονιών και χτυπάτε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταδιακά προσθέτετε τα αβγά έναν ένα κι όταν ενσωματωθούν εντελώς, αδειάζετε το μείγμα πάνω από τα στρωμένα μπισκότα και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50λεπτά περίπου μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλυκό και στο κέντρο του.
- Το ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσει το βάζετε στο ψυγείο. Όταν κρυώσει εντελώς το κέικ, στρώνετε από πάνω ένα λεπτό στρώμα μαρμελάδας και σερβίρετε κόβοντας σε τετράγωνα κομμάτια.