Το πρωινό του Αστερία είναι πραγματικά, ότι καλύτερο έχω δει σε ξενοδοχείο. Τόσο κομψό, τόσο ποιοτικό, τόσο νοικοκυρεμένο και όμορφα στημένο, τόσο πλήρες, τόσο πολύχρωμο, τόσο gourmet, τόσο ελληνικό, τόσο ευρωπαϊκό, τόσο κοσμοπολίτικο, πόσο υπέροχο;
Το Sani Gourmet 2014 που φέτος βάδισε στο Δρόμο του Μεταξιού από το Πεκίνο στη Ρώμη ήταν η αφορμή που βρέθηκα και φέτος στο Sani Resort της Χαλκιδικής και είχα την τύχη να δοκιμάσω το μενού της περσίδας Νajmieh Batmanglij, του ιταλού Riccardo di Giacinto και του δικού μας, του φοβερού Νίκου Καραθάνου το οποίο κέρδισε δικαίως τις καλύτερες εντυπώσεις του φεστιβάλ. Μπράβο Νίκο!
Να επιστρέψω όμως στο πρωινό γιατί αυτό είναι το θέμα μου σήμερα. Εγώ έναν ελληνικό καφέ ήθελα να πιω- ναι ξέρουν να τον φτιάχνουν- αλλά είπα να βάλω και δυο φρούτα σε ένα πιάτο. Μπήκα στην αίθουσα και μαγεύτηκα. Κατ’ αρχήν αυτό το πρωινό δεν σου δίνει την αίσθηση του τεράστιου χωρίς αρχή μέση και τέλος για να μπουχτίζει το μάτι και να σε κουράζει. Είναι στημένο σε διαφορετικά τραπέζια και πάγκους, τα οποία αντιπροσωπεύουν άλλη ενότητα το καθένα. Μόλις μπαίνεις αριστερά σου τα γλυκά: τάρτες φρούτων, κρουασάν, μάφινς, μαντλέν, μηλόπιτες, κούκις, τσουρεκάκια δανέζικα, τι να πρωτοδιαλέξεις; Όλα τόσο νόστιμα και καλοφτιαγμένα, γλυκά ημέρας, το ένα καλύτερο από το άλλο. Σε διαφορετικό τραπέζι οι μπουγάτσες , όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις διαφορετικές γεύσεις, γλυκές και αλμυρές και υπέροχα ψωμιά από πάνω.
Απέναντι ο κεντρικός μπουφές, ο μεγαλύτερος όλων. Οι μαρμελάδες μια αστείρευτη παλέτα γεύσεων και χρωμάτων που σε ζαλίζουν γλυκά, τα μέλια, τα γιαούρτια, το γάλα, τα ξερά φρούτα κι οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά σε ποικιλία και πολυχρωμία απίστευτη. Τα super foods και το smoothie ημέρας έχουν τη δική τους γωνιά και είναι υπέροχη. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά και τα αλλαντικά μια δική τους λεωφόρο. Πιο ψηλά τα φρούτα όλα τόσο φρέσκα και λαχταριστά: κεράσια, φράουλες, φρέσκος ανανάς, καρπούζι, σταφύλια, πορτοκάλια, μήλα και βανίλιες δίπλα σε ντοματίνια, χρωματιστές πιπεριές και μπρόκολα, μια πανδαισία χρωμάτων κι αρωμάτων, μια μικρογραφία σινιέ μανάβικου. Από κάτω ο καπνιστός σολομός σε ένα πλατό μαζί με ντιπ σολομού. Ακριβώς δίπλα η μακρόστενη πιατέλα με όλα τα απαραίτητα να τον συνοδεύσεις: ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κάπαρη, αγγουράκι τουρσί, φέτες λεμονιού. Όλα σε ποσότητες μικρές και κομψές. Προσούτο και σαλάμι ιταλικής προέλευσης, λάιτ τυριά, ποικιλία ελληνικών τυριών και αλλαντικών μικρών παραγωγών, όλα σε διαφορετικά πλατό που μεταξύ τους δημιουργούν επιμέρους ενότητες. Ύστερα οι σαλάτες. Έτοιμες σε μίνι μπολ μια πρόταση του σεφ αλλά και σε ποικιλία υλικών για να φτιάξεις μόνος τη δική σου. Από δίπλα εκλεκτό ελληνικό ξύδι και ελαιόλαδο, πιπέρια κι αλάτια εξαιρετικής ποιότητας.
Το πρωινό είναι σχεδιασμένο από το σεφ Γιάννη Παροίκο και τον Αστέριο Δρόσο τον F&B Manager του Sani Asterias Suites, που δηλώνουν πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα . Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους γιατί η εικόνα αυτή είναι ο καλύτερος πρέσβης της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που μας κάνει κι εμάς υπερήφανους. Μια εικόνα χίλιες λέξεις δεν λένε; Ε, λοιπόν ναι. Έχουμε, ξέρουμε και μπορούμε. Ευτυχώς υπάρχουν τέτοια φωτεινά παραδείγματα να μας το θυμίζουν.
Πληροφορίες: http://www.sani-resort.com