Οι λουκουμάδες είναι γλυκό από τα πιο αγαπημένα για πολλούς από εμάς και η προσωπική μεγάλη αδυναμία που τους έχω είναι μια πικρή αλήθεια. Ήξερα τους λουκουμάδες της μαγιάς, τους λουκουμάδες με γιαούρτι και αβγά, με μπανάνα, με μήλο ως εκεί. Λουκουμάδες με πατάτα όμως δεν ήξερα. Τους δοκίμασα πρόσφατα στη Σάμο, στο Μουσείο Οίνου της Ένωσης όπου ο πολύ καλός φίλος Ανδρέας Λαγός παρουσίασε το βιβλίο του «Οι Γεύσεις που μεγαλώσαμε». Θα προσπεράσω γρήγορα το γεγονός ότι δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου τόσο κόσμο μαζεμένο σε παρουσίαση βιβλίου Μαγειρικής και στη συγκίνηση της βραδιάς, αφού όλο το νησί σχεδόν ήρθε στην εκδήλωση να τιμήσει το δικό τους Αντρέα και προχωράω γρήγορα γρήγορα στη συνταγή που πήρα επίσης από το βιβλίο, με την άδειά του. Είναι ιδιαίτερα γευστικοί, τραγανοί και αντέχουν να φαγωθούν ευχάριστα ακόμα και την επόμενη.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300γρ. πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 16 γρ. μαγιά ξερή (2 φακελάκια)
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
- 60γρ. ούζο
- 900γρ. νερό χλιαρό
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- 350γρ. μέλι
- Σουσάμι ψημένο και κοπανισμένο
- Καρύδια χοντροκοπανισμένα
Εκτέλεση
- Περνάτε τις πατάτες από τη μηχανή του πουρέ και τις αφήνετε στην άκρη.
- Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε σε μια λεκάνη με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε τον πουρέ της πατάτας, το ούζο και το αβγό ελαφρά χτυπημένο και ξεκινάτε να ανακατεύετε προσθέτοντας σταδιακά το χλιαρό νερό αργά αργά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Τον αφήνετε σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη σε ζεστό μέρος για μια ώρα να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.
- Για να φτιάξετε τους λουκουμάδες, βάζετε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει, βάζετε σε ένα ποτήρι νερό, παίρνετε στο δεξί χέρι ένα κουταλάκι του γλυκού και στο αριστερό φοράτε γάντι και πιάνετε μια ποσότητα ζύμης στη χούφτα σας. Σφίγγετε το δείκτη και τον αντίχειρα αφήνοντας μια μικρή ποσότητα ζύμης να απελευθερωθεί. Βουτάτε το κουτάλι στο νερό και κόβετε με αυτό τη ζύμη και τη ρίχνετε στο καυτό λάδι. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο φροντίζοντας να βρέχετε συχνά το κουτάλι και να μην ρίχνετε πολλούς λουκουμάδες στο λάδι κάθε φορά. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
- Μοιράζετε τους λουκουμάδες σε πιάτα, τους περιχύνετε με μέλι, πασπαλίζετε με σουσάμι και καρύδια και σερβίρετε αμέσως.