Αυτή αυτή η εκδοχή της πίτας μου αρέσει πολύ γιατί έχει ισορροπημένη ποσότητα τυριού και φύλλου. Κι επίσης μου αρέσει που μπορείς να τη φας σε μπουκίτσες από τα αλλεπάλληλα ρολά τα οποία την αποτελούν. Επιλέξτε κάποιο φύλλο που το έχετε δοκιμάσει και ξέρετε πως μένει τραγανό μετά το ψήσιμο, είναι το πιο σημαντικό από όλα σε αυτή την πίτα.
Υλικά για 12 κομμάτια:
1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά και πίτες
600γρ. ανθότυρο
100γρ. κεφαλογραβιέρα τριµµένη
4 κρεμμυδάκια φρέσκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας σιµιγδάλι ψιλό
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
3 αβγά
4 κουτ. σούπας δυόσµο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
λίγο σουσάµι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα τηγάνι, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
- Στο μεταξύ ρίχνετε σε ένα µεγάλο µπολ το ανθότυρο και το σπάζετε µε πιρούνι χωρίς να το λιώσετε τελείως, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν λίγο τα κοµµάτια του. Χτυπάτε τα αβγά µε το γάλα, προσθέτετε την κεφαλογραβιέρα, χτυπάτε λίγο ακόµα και τα ρίχνετε στο µπολ µε το ανθότυρο. Προσθέτετε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τον δυόσµο και τον άνηθο ψιλοκοµµένα, λίγο αλάτι, πιπέρι, πασπαλίζετε µε το σιµιγδάλι και ανακατεύετε καλά.
- Προθερµαίνετε τον φούρνο σας στους 180oC στον αέρα. Λαδώνετε γενναιόδωρα µε πινέλο ένα ταψί διαµέτρου 32εκ. Στρώνετε στον πάγκο σας το πρώτο φύλλο κρούστας και το λαδώνετε κι αυτό. Απλώνετε κατά µήκος λίγη από τη γέµιση και τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, το στρίβετε ελαφρά και το τοποθετείτε στο ταψί, ακουµπώντας το στα πλαϊνά τοιχώµατά του. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία µε ένα δεύτερο ρολό που τοποθετείτε δίπλα στο πρώτο. ∆ίπλα σε αυτό βάζετε το επόµενο, το µεθεπόµενο και πάει λέγοντας, σχηµατίζοντας στο τέλος έναν σαλίγκαρο που θα καταλήγει στο κέντρο του ταψιού.
- Περιχύνετε την πίτα σας µε λίγο λάδι επιπλέον και την πασπαλίζετε µε σουσάµι. Την ψεκάζετε µε λίγο νερό και την ψήνετε στον φούρνο (στην πρώτη σχάρα από κάτω) σκεπασµένη αρχικά µε λαδόκολλα για να µην αρπάξει. Μετά από 45 λεπτά την ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιµο µέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πίτα.
- Τη σερβίρετε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα κόβοντας κομμάτια.