Με αυτή τη δοσολογία έφτιαξα τρία τσουρέκια μεγάλα σαν μωράκια. Φούσκωσαν πολύ κι έγιναν αφράτα και μυρωδάτα. Το σπίτι μύριζε μέχρι την επόμενη μαχλέπι και μαστίχα κι ένιωσα πολύ υπερήφανη που τα φετινά μου τσουρέκια πέτυχαν περισσότερο από τα περσινά. Δοκιμάστε τα είναι πολύ καλή η συνταγή και δεν θέλει κόπο. Λίγη υπομονή θέλει. Δώστε τους λίγο χρόνο και τα τσουρέκια θα σας το ανταποδώσουν με επιτυχία!
Υλικά για 3 μεγαλούτσικες πλεξούδες
- 1.200γρ. αλεύρι σκληρό
- 18γρ. μαγιά ξηρή (2 φακελάκια)
- 280γρ. ζάχαρη
- 175γρ. βούτυρο
- 450ml γάλα
- 6 αβγά
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
- 1 κουτ. γλυκού μαστίχα
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για το φινίρισμα
- 3 κόκκινα αβγά
- 1 κρόκο αβγού ελαφρά χτυπημένο με λίγο νερό
- Λίγο φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 30οC πάνω κάτω και βάζετε μέσα τη ζάχαρη, τα αβγά και το βούτυρο μέσα σε ένα μπολ. Τα αφήνετε εκεί για καμιά ώρα να ζεσταθούν.
- Κοπανίζετε τη μαστίχα με το μαχλέπι σε ένα γουδί μαζί με μια κουταλιά από τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Ύστερα βάζετε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ, προσθέτετε το κοπανισμένο μαχλέπι και τη μαστίχα, τη μαγιά, το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη κι ανακατεύετε λίγο με το γάντζο.
- Ζεσταίνετε το γάλα να γίνει λίγο παραπάνω από χλιαρό και ρίχνετε μέσα το βούτυρο. Τα ρίχνετε στον κάδο του μίξερ μαζί με τα αβγά.
- Ξεκινάτε να δουλεύετε το μείγμα στη 2η ταχύτητα μέχρι να γυαλίσει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο ενώ θα μαζεύεται προς τον γάντζο.
- Βγάζετε τον κάδο από το μίξερ μαζί με τη ζύμη, τη σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε να ξεκουραστεί στο φούρνο για καμιά ώρα μέχρι να φουσκώσει μισή φορά περίπου από τον αρχικό όγκο της.
- Έπειτα αλευρώνετε ελαφρά τον πάγκο σας, πιέζετε το ζυμάρι να ξεφουσκώσει και το χωρίζετε πρώτα στα τρία. Μετά τα τοποθετείτε στον αλευρωμένο πάγκο, χωρίζετε το κάθε κομμάτι πάλι στα τρία και πλάθετε με αυτά μακρόστενα κορδόνια. Τα αφήνετε σκεπασμένα με πανί για 10 λεπτά να ξεκουραστούν και στο μεταξύ στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο ταψιά. Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, ενώνετε τα μπαστούνια ανά τρία μόνο στο πάνω μέρος και ύστερα τα πλέκετε κοτσίδες και τα τοποθετείτε ανά δύο στα ταψιά, αφήνοντας μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.
- Τοποθετείτε στο πάνω μέρος από ένα πασχαλινό αβγό και βάζετε τα ταψιά με τα τσουρέκια στο ζεστό φούρνο, όπου και τα αφήνετε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν περίπου σε όγκο.
- Τέλος, βγάζετε τα φουσκωμένα τσουρέκια από το φούρνο και τον προθερμαίνετε στους 180°C στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείφετε τα τσουρέκια με τον κρόκο του αβγού και τα πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου. Ψήνετε τα τσουρέκια στον προθερμασμένο φούρνο (το ένα ταψί χαμηλά το άλλο πιο ψηλά) για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα και να ροδοκοκκινίσουν. Δέκα λεπτά πριν τα ξεφουρνίσετε θα τους αλλάξετε θέση.
- Ξεφουρνίζετε τα τσουρέκια και αφού περάσει καμιά ώρα, τα φυλάτε σκεπασμένα με σακούλα ή σελοφάν για να παραμείνουν μαλακά.
Tip:
Προσέχετε να μην φουσκώσει υπερβολικά το τσουρέκι όταν το βάλετε στους 30°C, επειδή αν φουσκώσει παραπάνω από όσο πρέπει υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο ψήσιμο (πρέπει περίπου να φουσκώσει μισή φορά από τον όγκο του).