Ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά μας γλυκά στη νηστίσιμη εκδοχή του. Το σάμαλι είναι στ’ αλήθεια εξαιρετικό, από τα πιο αγαπημένα μου.
Υλικά για ένα μέτριο ταψί
- 2 νεροπότηρα σιμιγδάλι ψιλό
- 1 νεροπότηρο σιμιγδάλι χονδρό
- 1 νεροπότηρο ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα σε κρυστάλλους
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ.)
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 1 νεροπότηρο νερό
- 1 νεροπότηρο καλαμποκέλαιο
- 4 κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου για
Για το σιρόπι
- 3 νεροπότηρα ζάχαρη
- 2 νεροπότηρα νερό
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 1 κομμάτι φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Κοπανάτε την μαστίχα σε γουδί ή στο multi μαζί με λίγο σιμιγδάλι και λίγη ζάχαρη να γίνει σκόνη.
- Μέσα σε μια λεκανίτσα αναμειγνύετε το υπόλοιπο ψιλό και χονδρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.
- Προσθέτετε το καλαμποκέλαιο και το νερό κι ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζετε το μείγμα σε μέτριο ταψί καλά λαδωμένο από πριν. Δεν πρέπει το πάχος του χυλού να ξεπερνά τα 2 δάχτυλα στο ταψί και σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα. Αφήνετε το γλυκό να ξεκουραστεί για 1 ώρα ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC και πασπαλίζετε το γλυκό με το φιλέ αμυγδάλου και ψήνετε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσει το γλυκό. Ετοιμάζετε και το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει στην κατσαρόλα. Στην αρχή θα ανακατέψετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη στο νερό.
- Χαράζετε το κρύο σάμαλι σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους και το σιροπιάζετε με ζεστό σιρόπι (ούτε καυτό ούτε κρύο) ρίχνοντάς λίγο λίγο με κουτάλα. Αφήνετε να το απορροφήσει όλο πριν κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Μην βιαστείτε γιατί θα σας διαλυθεί και είναι κρίμα…
Σημείωση
Για να μην ξεραθεί το σάμαλι να το διατηρήσετε σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη.
2 comments
Καταπληκτική συνταγή,ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Νοστιμότατο αποτέλεσμα,σημαντικό το βήμα όπως αναφέρεις να αφήσουμε το μείγμα 1 ώρα να ξεκουραστεί για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Το μόνο “πρόβλημα” που αντιμετώπισα είναι με την ποσότητα του σιροπιού…
Ίσως επειδή το έψησα σε ταψάκι 31×23 και δεν πήγε σε ύψος πάνω από 1.5cm αλλά το σιρόπι ήταν υπερβολικά πολύ.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την καταπληκτική σου δουλειά και τις συνταγές που μοιράζεσαι μαζί μας….!!!!!
Αυτή η συνταγή είναι από τις αγαπημένες μου. Δεν νομίζω ότι φταίει το ταψάκι, μήπως το σιρόπιασες γρήγορα και βιαστικά με αποτέλεσμα να μην προλάβει να απορροφήσει το γλυκό το σιρόπι. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να περιμένεις να απορροφήσει όλο το σιρόπι πριν το κόψεις. Εκεί πιστεύω πως κάτι πήγε στραβά… Καλό βράδυ!!