Η κλασική καραμελέ πρέπει να ψηθεί στο φούρνο σε μπεν μαρί καμιά ωρίτσα και περιέχει πολλά αβγά. Η συγκεκριμένη που είναι υποκατάστατό της, γίνεται πολύ πιο γρήγορα και με λίγα αβγά. Η δε καυτερή καραμέλα της δεν παίζεται! Δοκιμάστε τη είναι ένα ελαφρύ και εύκολο επιδόρπιο με hot προσωπικότητα που θα αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις!
Υλικά για μια φόρμα χωρητικότητας 1 λίτρο
Για την καραμέλα
- 200γρ. ζάχαρη
- 100γρ. νερό
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
Για την κρέμα
- 1 γάλα εβαπορέ
- 300ml νερό
- 2 αβγά
- 80γρ. ζάχαρη
- 80γρ. κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Βάζετε στο μάτι μια μικρή κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το νερό και το μπούκοβο. Ανακατεύετε στην αρχή να λιώσει η ζάχαρη και αφού πάρει μια δυνατή βράση το σιρόπι, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πάρει απαλό μελί χρώμα το σιρόπι και να καραμελώσει. Ρίχνετε την καραμέλα στη φόρμα σας και τη γέρνετε προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε να φτάσει και στα πλαϊνά τοιχώματα.
- Όσο γίνεται η καραμέλα βάζετε δίπλα μια δεύτερη κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα το γάλα, τα 200γρ. του νερού, το ξύσμα και τη βανίλια. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ ή το ρυζάλευρο, προσθέτοντας στο τέλος και τα 100γρ. του νερού. Αδειάζετε το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα και παίρνετε σύρμα. Ανακατεύετε την κρέμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει. Την τελευταία στιγμή θα προσθέσετε στην κρέμα και το χυμό του λεμονιού.
- Αν έχετε υπόνοιες πως υπάρχουν κομπάκια στην κρέμα την περνάτε από σουρωτήρι για να τα συγκρατήσει και να γίνει εντελώς βελούδινη και στη συνέχεια την ρίχνετε στη φόρμα πάνω από την καραμέλα. Αφήνετε να κρυώσει πριν τη βάλετε στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει καλά.
- Ξεφορμάρετε την κρέμα σε πιατέλα την τελευταία στιγμή και σερβίρετε.