Φαίνεται δύσκολος αλλά δεν είναι και τόσο. Βασικά θέλει τον τρόπο του, γι’ αυτό θα χρειαστεί να ετοιμάσετε από την προηγούμενη το βράδυ ή νωρίς το πρωί το παντεσπάνι και την κρέμα της γέμισης ώστε να μείνουν η μεν κρέμα στο ψυγείο, το δε παντεσπάνι διπλωμένο σε ρολό για να πάρει το επιθυμητό σχήμα. Μετά τα πράγματα είναι εύκολα και η απόλαυση μεγάλη. Είναι πολύ δροσερός, ανάλαφρος, εντυπωσιακά όμορφος και τόσο νόστιμος αυτός ο κορμός!
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 4 αβγά
- 180γρ. ζάχαρη
- 120γρ. αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο
- Λίγο σπορέλαιο για το άλειμμα της λαδόκολλας
Για τη γέμιση και την επικάλυψη
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
- ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
- 500ml γάλα
- 2 βανίλιες
- 2 aβγά +1 κρόκος
- 75γρ. κορν φλάουρ
- 50γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 350ml κρέμα γάλακτος
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
Για τη διακόσμηση
- ½ φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ
- Μερικές φράουλες
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα σας να φουσκώσει και να γίνει λευκό και αφράτο. Προσθέτετε το αραβοσιτέλαιο, χτυπάτε λίγο ακόμα και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
- Μεταφέρετε το αλεύρι σε σουρωτήρι και το ρίχνετε σταδιακά στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντάς το παράλληλα με σπάτουλα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να το πάρει όλο και να ομογενοποιηθεί.
- Στρώνετε ένα ρηχό ταψί με χαρτί ψησίματος και με ένα πινέλο το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο. Αδειάζετε πάνω του το μείγμα που ετοιμάσατε, το ισιώνετε και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου. Το ξεφουρνίζετε, ακουμπάτε πάνω του μια βαμβακερή πετσέτα και το αναποδογυρίζετε πάνω στην πετσέτα, πιάνοντάς το από τις άκρες του χαρτιού. Ύστερα τραβάτε προσεκτικά το χαρτί να ξεκολλήσει. Πιάνετε τη μια άκρη της πετσέτας, τη φέρνετε πάνω στην άκρη του παντεσπανιού και ύστερα το τυλίγετε μαζί με την πετσέτα σε ρολό. Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς, έτσι τυλιγμένο με την πετσέτα για να πάρει το σχήμα του ρολού.
- Όσο ψήνεται το παντεσπάνι ετοιμάζετε τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Βάζετε τα ¾ φλιτζανιού ζάχαρη σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο μαζί με 3 κουταλιές νερό κι αφού ανακατέψετε και διαλυθεί η ζάχαρη αφήνετε να βράσει το σιρόπι μέχρι να πάρει ελαφρώς χρυσαφί χρώμα και να καραμελώσει. Ρίχνετε τότε μέσα τα αμύγδαλα, τα φέρετε μερικές βόλτες να σκεπαστούν με την καραμέλα και αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε λαδόκολλα. Αφήνετε να κρυώσει και στο μεταξύ βάζετε στο ζεστό φούρνο το φιλέ αμυγδάλου απλωμένο πάνω σε ταψάκι να πάρει κι αυτό λίγο χρώμα.
- Ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με τη μία από τις δύο βανίλιες. Χτυπάτε σε μπολ με τον αβγοδάρτη τα αβγά με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτετε λίγο από το γάλα της κατσαρόλας να αραιώσει και ρίχνετε όλο μαζί το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα.
- Ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάτε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία. Τη μεταφέρετε σε μπολ κι αφήνετε την κρέμα να κρυώσει εντελώς πριν τη βάλετε στο ψυγείο να παγώσει.
- Ετοιμάζετε και μια σαντιγί χτυπώντας στην πολύ δυνατή ταχύτητα του μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άλλη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη.
- Σπάζετε σε κομμάτια τα καραμελωμένα αμύγδαλα και τα ψιλοκόβετε στο μπλέντερ. Βγάζετε την κρέμα από το ψυγείο και τα ανακατεύετε μέσα της μαζί με ένα φλιτζάνι από την χτυπημένη σαντιγί για να αφρατέψει.
- Για να μοντάρετε τον κορμό: Ανοίγετε προσεκτικά το παντεσπάνι, αφαιρείτε την πετσέτα και αλείφετε όλη την επιφάνειά του με κρέμα αμυγδάλου. Τυλίγετε προσεκτικά το παντεσπάνι σε ρολό και το τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αν το θεωρείτε απαραίτητο κόβετε τις δυο άκρες του παντεσπανιού να ισιώσει ο κορμός και σκεπάζετε την επιφάνειά του με την υπόλοιπη σαντιγί.
- Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια του κορμού με το ψημένο φιλέ αμυγδάλου και διακοσμείτε με φράουλες. Σερβίρετε κόβοντας σε φέτες.