Ένα από τα πιο κλασσικά κι αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά του ταψιού. Προτείνω να το φτιάξετε με αμύγδαλα, όμως και το καρύδι είναι μια χαρά και το φιστίκι Αιγίνης ακόμα καλύτερο. Φτιάξτε το με ότι αγαπάτε γι’ αυτούς που αγαπάνε τα σιρόπια…
Υλικά για 30 κομμάτια περίπου
- 500γρ. κανταΐφι
- 250γρ. βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
- 400γρ. αμύγδαλο με
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
Για το σιρόπι
- 4 φλιτζάνια νερό
- 6 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- ½ λεμόνι φλούδα και χυμό
Εκτέλεση
- Κοπανάτε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύετε με τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλα
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Αφρατεύετε το κανταΐφι τρίβοντάς το και ξαίνοντάς το. Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψάκι διαστάσεων 25Χ35εκ. περίπου. Περιχύνετε με το μισό βούτυρο το κανταΐφι και το τρίβετε ελαφρά, να πάει παντού όσο γίνεται.
- Ύστερα παίρνετε μικρές ποσότητες από κανταΐφι, να σκεπάζει τη χούφτα σας, τοποθετείτε στο κέντρο από μια κουταλιά γέμιση και το τυλίγετε ρολό, έτσι ώστε να την κλείσετε μέσα του.
- Τοποθετείτε τα ρολάκια του κανταϊφιού το ένα δίπλα στο άλλο και περιχύνετε όλο το ταψί με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνετε τα κανταΐφια στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρολάκι πάνω σε δυνατή φωτιά το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα. Στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση το σιρόπι, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε τότε το χυμό λεμονιού και δίνετε μια ακόμη βράση στο σιρόπι. Τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
- Όταν βγάλετε τα κανταΐφια από το φούρνο περιμένετε να περάσουν 5 λεπτά και μετά τα σιροπιάζετε, μοιράζοντας ομοιόμορφα το κρύο σιρόπι λίγο λίγο από πάνω με ένα κουτάλι.
- Αφήνετε να κρυώσουν τα κανταΐφια και τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα.