Ένα γλυκάκι που παραδοσιακά φτιάχνεται στο Πήλιο όμως είναι εύκολο να το φτιάξουμε κι εμείς στο σπίτι μας γρήγορα κι απλά. Έχει ωραία εμφάνιση και ιδιαίτερη γεύση από το σαφράν που του πρόσθεσα, ενώ παγωμένο από το ψυγείο είναι πραγματικά υπέροχο! Απολαύστε το σκέτο ή κόψτε το σε φέτες και προσθέστε το σε γιαούρτι ή παγωτό μαζί με λίγο από το σιρόπι του.
Υλικά
- 1.200γρ. μήλα φιρίκια
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
- χυμό λεμονιού
- άρωμα βανίλιας
- 1 τσιμπιά κρόκο Κοζάνης
- αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Διαλέγετε μηλαράκια όχι πολύ ώριμα. Τα καθαρίζετε ένα-ένα και αμέσως τα ρίχνετε σε μπολ με κρύο νερό και χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν ώσπου να τα καθαρίσετε όλα.
- Αφαιρείτε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο και αν χρησιμοποιήσετε, γεμίζετε το κενό με αμύγδαλα περασμένα 5 λεπτά από το φούρνο.
- Βράζετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και ρίχνετε μέσα τα μηλαράκια. Ξαφρίζετε όσο χρειάζεται και προσθέτετε τη βανίλια και το σαφράν. Αφήνετε το γλυκό να βράσει για 5 λεπτά. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να μείνει 8 ώρες περίπου.
- Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και ξαναβράζετε το γλυκό σε δυνατή φωτιά για να δέσει το σιρόπι. Αν τα μηλαράκια μαλακώσουν πιο γρήγορα που είναι το πιο πιθανό, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα, δένετε το σιρόπι και τα ξαναβάζετε στην κατσαρόλα τα τελευταία 2 λεπτά.
- Μεταφέρετε το γλυκό, καυτό, σε αποστειρωμένα βάζα. Τα σφραγίζετε, τα γυρίζετε ανάποδα και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα γυρίσετε από την καλή και τα αποθηκεύσετε.