Δεν μπορώ να σας προτείνω ποια είναι η καλύτερη ώρα για να τα φάτε. Τα θέλεις πρωί, μεσημέρι και βράδυ αυτά τα μπουγατσάκια. Όταν βγαίνουν ζεστά ζεστά από το φούρνο χρειάζεται να δείξεις μεγάλη αυτοσυγκράτηση και να τους δώσεις λίγο χρόνο να κρυώσουν έστω και λιγάκι για να μην ζεματιστείς στην πρώτη βιαστική δαγκωνιά. Σας προτείνω πάντως να τα φτιάξετε όλα μαζί, αλλά να τα ψήσετε σε δυο δόσεις κρατώντας τα μισά στην κατάψυξη σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Φρέσκοψημένα είναι άλλο πράμα…
Υλικά για 26 κομμάτια περίπου
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
- Βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
Για την κρέμα
- 750ml γάλα
- 120γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 3 αβγά
- 100γρ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη και κανέλα
Εκτέλεση
- Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά μαζί με το ξύσμα του λεμονιού.
- Ξεχωριστά σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες, προσθέτετε το σιμιγδάλι και συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί ώστε να γίνει ρευστό το μείγμα. Παίρνετε μια κουτάλα ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και το ανακατεύετε κι αυτό στο μείγμα των αβγών πριν το ρίξετε όλο μαζί στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανοίγετε στον πάγκο σας τα φύλλα και με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνετε μια κάθετη χαρακιά κατά μήκος και τα χωρίζετε στα δύο. Παίρνετε μπροστά σας μία μία τις λωρίδες των φύλλων και τις αλείφετε με λιωμένο βούτυρο. Απλώνετε στο κάτω μέρος δυο κουταλιές σούπας κρέμα και την απλώνετε λίγο δημιουργώντας ένα παραλληλόγραμμο.
- Φέρνετε ένα ένα τα πλαϊνά του φύλλου πάνω από τη γέμιση (ένα εκατοστό από την κάθε πλευρά), τα αλείφετε κι αυτά με βούτυρο και τυλίγετε χαλαρά το φύλλο σε παραλληλόγραμμο πακέτο. Μην το κάνετε σφιχτό το πακέτο γιατί στο ψήσιμο φουσκώνει η γέμιση και σκίζεται το φύλλο. Στο τέλος τοποθετείτε τα πακέτα με το άνοιγμα από κάτω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Βουτυρώνετε ξανά τις μπουγάτσες από πάνω και τις ψήνετε για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
- Τις σερβίρετε ζεστές πασπαλισμένες με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.