Ένα από τα μαγικότερα κι ευκολότερα γλυκά, το τιραμισού στην ποτηράτη εκδοχή του. Θα φτιάξετε την κρέμα και θα την αφήσετε στο ψυγείο να δέσει και θα στήσετε το γλυκό στα ποτήρια την τελευταία στιγμή.
Υλικά για 5 άτομα
- 250γρ. τυρί mascarpone
- 125γρ. κρέμα γάλακτος
- 2 κρόκους αβγών
- 1 ασπράδι αβγού
- 75γρ. ζάχαρη
Για τα μπισκότα και το φινίρισμα
- 15 μπισκότα σαβαγιάρ
- 1 σφηνάκι γλυκό κρασί Vinsanto ή σαμιώτικο
- 1 καφεδάκι εσπρέσο
- λίγο γλυκό κρασί
- Κακάο
Εκτέλεση
- Βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με 2 κουτ. σούπας νερό να πάρει βράση το σιρόπι, ανακατεύοντας ελαφρά στην αρχή για να λιώσει η ζάχαρη.
- Βάζετε τους κρόκους και το ασπράδι να χτυπιούνται στο μίξερ και αφού πάρει το σιρόπι 1-2 βράσεις, το ρίχνετε πάνω από τα αβγά καυτό σε συνεχή ροή σαν κορδόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μείγμα των αβγών να γίνει άσπρο κι αφράτο.
- Προσθέτετε τότε το μασκαρπόνε και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Προς το τέλος προσθέτετε και το γλυκό κρασί και χτυπάτε λίγο ακόμη.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και μετά την ενσωματώνετε στο μίγμα αβγών-τυριού. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για 3 ωρίτσες τουλάχιστον να πήξει ελαφρά.
- Για να στήσετε το γλυκό: Ανακατεύετε τον καφέ με το γλυκό κρασί και ραντίζετε τα μπισκότα. Σπάζετε το πρώτο σε τρία κομμάτια και τα τοποθετείτε στον πάτο ενός ποτηριού. Από πάνω κάνετε μια πρώτη στρώση από κρέμα μασκαρπόνε, συνεχίζετε με δεύτερη στρώση από μουσκεμένα και σπασμένα μπισκότα και μια τελευταία στρώση από κρέμα μασκαρπόνε. Διακοσμείτε με μισό βρεγμένο και σπασμένο στη μέση μπισκότο. Συνεχίζετε και φτιάχνετε κατά τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα ποτήρια.
- Πριν σερβίρετε, πασπαλίζετε το γλυκό στα ποτήρια με κακάο το οποίο ρίχνετε σαν βροχή από σουρωτήρι.