Το αλεύρι ήταν από τον Πετρόμυλο της Κυπαρισσίας και εξαιρετικής ποιότητας, αλεσμένο από τον εν λόγω πετρόμυλο που έχει ανακαινιστεί πλήρως τα τελευταία χρόνια κι επαναλειτουργεί όχι μόνο σαν μύλος αλλά και σαν καφενείο και σαν παντοπωλείο και σαν χώρος πολιτισμού. Αν βρεθείτε στην περιοχή να περάσετε μια βόλτα, θα την ευχαριστηθείτε πολύ. Ήταν το τελευταίο από όσο είχε απομείνει στην πάνινη 2κιλη συσκευασία και ήθελα να φτιάξω μαζί του ψωμί. Τίποτε άλλο. Ο κουρκουμάς που τον λένε και κιτρινόριζα και turmeric αγγλιστί, του έδωσε χρώμα χρυσαφί και ωραία γεύση, ενώ τα καρύδια πολύ ενδιαφέρουσα υφή και γεύση φυσικά.
Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα μεγάλη
- 800γρ. αλεύρι σταρένιο από πετρόμυλο
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κουρκουμά
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 χούφτες καρύδια κοπανισμέα
- 650ml νερό χλιαρό περίπου (όσο πάρει)
- Σουσάμι για το τελείωμα
Εκτέλεση
- Κρατάτε το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις στην άκρη και ανακατεύετε μέσα σε μια λεκανίτσα το υπόλοιπο μαζί με το σταρένιο αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τον κουρκουμά και το αλάτι.
- Ρίχνετε το νερό κρατώντας λίγο και αρχίζετε να ανακατεύετε και να ζυμώνετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν ομοιογενής ζύμη που θα πλάθεται εύκολα και δεν θα κολλάει στο χέρι. Ανάλογα με την κατάσταση του ζυμαριού θα προσθέσετε νερό ή αλεύρι. Από τη στιγμή που θα έρθει η ζύμη στην κατάσταση που θέλετε, να είναι δηλαδή μαλακή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει, θα συνεχίσετε να τη ζυμώνετε για ένα 10λεπτο τουλάχιστον ακόμη.
- Για πιο γρήγορα προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 40οC και σκεπάζετε με πάνινη πετσέτα το μπολ και αφήνετε τη ζύμη στο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πατάτε να ξεφουσκώσει και τη ζυμώνετε για λίγο ακόμη.
- Λαδώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, πασπαλίζετε τον πάτο της με λίγο σουσάμι και αδειάζετε μέσα τη ζύμη. Βρέχετε με το χέρι σας την επιφάνειά της και την πασπαλίζετε με σουσάμι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τη χαράζετε με λοξές χαρακιές σε 3-4 σημεία, βάζετε τη φόρμα στο φούρνο κι αφού περάσει ένα δεκάλεπτο και φουσκώσει ξανά η ζύμη, ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200οC και ψήνετε για 20 λεπτά.
- Στην συνέχεια κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να κάνει μια όμορφη κρούστα το ψωμί σας.