Φτιάχνονται πανεύκολα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά κι είναι τέλεια αυτά τα πιτάκια, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση! Μοσχοβολάνε ελιά, πορτοκάλι και δυόσμο και είναι μια καλή συντροφιά για το κρασί ή την μπίρα σας. Θα χρειαστείτε ένα φύλλο ζύμης κουρού, λίγο πολτό ελιάς, δυο πορτοκαλόφλουδες, ένα αρωματικό της επιλογής σας και ζεστό φούρνο. Ακόμα το σκέφτεστε;
Υλικά για 20 κομμάτια περίπου
- 1 φύλλο ζύμης κουρού
- 2 φλούδες από μισό πορτοκάλι (λεπτόφλουδο)
- 1 βαζάκι πολτό ελιάς (150γρ.)
- Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο ή μαντζουράνα φρέσκια
Εκτέλεση
- Κόβετε το πάνω και το κάτω μέρος από ένα λεπτόφλουδο πορτοκάλι, το χαράζετε κάθετα σε τέσσερα σημεία και δημιουργείτε 4 λωρίδες. Τις αφαιρείτε από το πορτοκάλι, πλένετε καλά τις δύο από αυτές και τις βάζετε να βράσουν σε ένα μπρίκι μαζί με λίγο νερό. Μετά από 5 λεπτά πετάτε το νερό και τις βράζετε άλλα 5 λεπτά με φρέσκο. Αλλάζετε μια τελευταία φορά το νερό και τις βράζετε άλλα 5 λεπτά. Τις στραγγίζετε κι αφού κρυώσουν λίγο τις κόβετε με ένα μαχαίρι σε μικρά κυβάκια.
- Ανοίγετε το φύλλο κουρού στον πάγκο της κουζίνας σας κατά πλάτος, αφήνοντας από κάτω το πλαστικό φύλλο της συσκευασίας του. Αλείφετε όλη την επιφάνειά του με τον πολτό της ελιάς και σκορπάτε από πάνω πρώτα τα κυβάκια του πορτοκαλιού και ύστερα την μαντζουράνα ή το δυόσμο. Ανασηκώνετε με το πλαστικό φύλλο την κάτω άκρη του φύλλου το γυρίζετε λίγο ακουμπώντας το πάνω από τη γέμιση και αρχίζετε να ρολάρετε το φύλλο δημιουργώντας στο τέλος έναν κύλινδρο. Τον τυλίγετε με το πλαστικό και τον αφήνετε για 10 λεπτά στην κατάψυξη.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βγάζετε τον κύλινδρο από την κατάψυξη και τον κόβετε σε φέτες λεπτότερες του ενός δαχτύλου. Τοποθετείτε τις φέτες πάνω σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνετε τα ελιοπιτάκια για μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
- Αφήνετε να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσετε από το χαρτί και τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.