Και αυτή τη συνταγή μου την έδωσε η Χρύσα, τυπωμένη σε κόλλα Α4 με μπολνταρισμένο τον τίτλο ψηλά επάνω: «Κουλουράκια Βασούλας με κανέλα». Βάσω είναι η πεθερά της –χρόνια της πολλά κιόλας γιατί γιορτάζει σήμερα- και η συνταγή είναι δική της. Αυτά τα μπισκοτάκια η κυρία Βασούλα, τα φτιάχνει μικρούλικα και τα πλέκει κοτσιδούλες για να τρώγονται σαν στραγαλάκια. Στη δοκιμή που έκανα το μόνο που άλλαξα από τη συνταγή της, ήταν να προσθέσω στη ζύμη ένα σφηνάκι τσικουδιά, ξύσμα από 2 πορτοκάλια και να μην την πλάσω σε κουλουράκια, μα να την ανοίξω με πλάστη και να την κόψω με κουπ πατ σε καρδούλες και κυκλάκια. Έτσι αφενός τελείωσα πιο γρήγορα, αφετέρου τα μπισκοτάκια μου έγιναν ακόμη πιο αφράτα γιατί δεν παίδεψα τη ζύμη με το πλάσιμο. Εσείς φτιάξτε τα όπως προτιμάτε.
Υλικά
- 1 ½ φλιτζάνι λάδι (ανάμεικτο ελαιόλαδο με καλαμποκέλαιο)
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια (προαιρετικά)
- 1 ποτήρι χυμό από φρεσκοστυμμένα πορτοκάλια
- 2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1 σφηνάκι τσικουδιά ή τσίπουρο (προαιρετικά)
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Πλένετε, στεγνώνετε και παίρνετε το ξύσμα από 2 πορτοκάλια (αν χρησιμοποιήσετε). Ύστερα τα στύβετε και παίρνετε το χυμό τους.
- Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, το ξύσμα των πορτοκαλιών, την κανέλα και το γαρίφαλο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ, ανακατεύετε τη σόδα με τον πορτοκαλοχυμό και τον προσθέτετε καθώς αφρίζει στον κάδο του μίξερ. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε την τσικουδιά και το αλεύρι. Συνεχίζετε το ζύμωμα στο χέρι μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη ζύμη. Προσοχή δεν πρέπει να ζυμώσετε για πολλή ώρα τα υλικά, ίσα να ενωθούν και να γίνουν μια ομοιογενής μαλακιά ζύμη. Την αφήνετε να ξεκουραστεί λίγο και στο μεταξύ στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο-τρία ταψιά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα.
- Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης όση θα παίρνατε για να φτιάξετε μπιφτέκια και τις ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους μισό εκατοστό. Με κουπ πατ στο σχέδιο που προτιμάτε κόβετε μπισκότα και τα μεταφέρετε μαζί με το κουπ πατ στο ταψί, πιέζοντας τη ζύμη να βγει και αραδιάζοντας το ένα μπισκότο δίπλα στο άλλο σε μικρή απόσταση.
- Ψήνετε ένα ένα ή δύο δύο ταψιά σε διαφορετικές σκάλες για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Όταν ξεφουρνίσετε τα μπισκότα στην αρχή θα είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν θα σκληρύνουν και θα γίνουν τραγανά. Μην τα παραψήσετε γιατί θα χάσουν την αφράτη υφή τους.