Πρόκειται για μια υπέροχη γλυκιά κρέμα της ιταλικής κουζίνας (zabaglione) που πέρασε και στη γαλλική σαν sabayon η οποία αποτελείται από κρόκους αβγών, ζάχαρη και γλυκό κρασί συνήθως Marsala. Εγώ την έφτιαξα με σαμιώτικο γλυκό κρασί και τη συνόδευσα με μια κουταλίτσα μαρμελάδα δαμάσκηνο-ρόδι της ΓΕΩΔΗ που με ξετρέλανε με την ντελικάτη γεύση, το άρωμα, το χρώμα και τα κομματάκια φρούτου που περιείχε. Είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο! Αν τη συνοδεύσετε με σπόρους ροδιού ή άλλα φρέσκα κόκκινα φρούτα μιλάμε για την τελειότητα…
Υλικά για 4 άτομα
- 5 κρόκοι μεγάλων αβγών
- 80 γρ. ζάχαρη
- 200 ml σαμιώτικο κρασί γλυκό
- 175 ml κρέμα γάλακτος
- λίγη μαρμελάδα κόκκινου χρώματος για το σερβίρισμα
- κόκκινα φρούτα της επιλογής σας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Βάζετε τους κρόκους και τη ζάχαρη σ’ ένα μεταλλικό μπολ και το στερεώνετε πάνω σ’ ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει (μπεν μαρί). Δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το νερό.
- Παίρνετε στο χέρι αβγοδάρτη και ξεκινάτε να χτυπάτε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, να ασπρίσει και να αφρατέψει.
- Προσθέτετε το γλυκό κρασί και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο και κρεμώδες.
- Κατεβάζετε το μπολ από τη φωτιά και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να κρυώσει το μείγμα. Τότε προσθέτετε τη σαντιγί και ανακατεύετε απαλά.
- Μοιράζετε τη σαμπαγιόν σε 4 μπολ και αν δεν σερβίρετε αμέσως, τις αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τις χρειαστείτε. Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε διακοσμείτε αν θέλετε την κάθε κρέμα με μια κουταλίτσα μαρμελάδα στο κέντρο. Συνοδεύετε με κόκκινα φρούτα ή μπισκοτάκια αμαρέτο.