Αυτά τα ανατολίτικα σιροπιαστά γλυκάκια είναι τόσο νόστιμα! Σεκέρ παρέ στα τούρκικα θα πει κομμάτια ζάχαρης. Στην Κοζάνη πάντως τα λένε ζεματιστούς κουραμπιέδες, ίσως γιατί το ζεματάς πρώτα το βούτυρο πριν το ρίξεις στο αλεύρι για να φτιάξεις τη ζύμη. Όπως και να τα λένε, όπως και να έχει, πρόκειται για ένα πεντανόστιμο γλυκό κέρασμα που είναι πραγματική μπουκιά και συχώριο!
Υλικά για 70 κομμάτια περίπου
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 175γρ. σιμιγδάλι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 200γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- 500γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 100γρ. φουντούκια ή αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης ξεφλουδισμένα
Για το σιρόπι
- 1.200γρ. ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- ½ λεμόνι (χυμός και φλούδα)
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Διαλύετε τη ζάχαρη στο νερό, ανακατεύοντάς τη μέσα σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το χυμό και τη βανίλια και βράζετε για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει εκτός φωτιάς.
- Βάζετε στο μίξερ τους γάντζους και ανακατεύετε μέσα στον κάδο το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη.
- Λιώνετε το βούτυρο σε καυτό τηγάνι και το προσθέτετε έτσι όπως είναι καυτό στο μείγμα με το αλεύρι. Βάζετε το μίξερ σε λειτουργία και σταδιακά προσθέτετε και τα αβγά ένα ένα. Όταν ανακατευτούν τα υλικά και γίνουν μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλά στα χέρια σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από καρύδι. Τα πιέζετε ελαφρά να πλατύνουν και τα αραδιάζετε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους.
- Στο τέλος μπήγετε από ένα φουντούκι ή αμύγδαλο ή φιστίκι στο κέντρο κάθε κομματιού και ψήνετε τα σεκέρ παρέ στο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.
- Τα βγάζετε ζεστά από το φούρνο και τα ρίχνετε λίγα λίγα σε δόσεις στο κρύο σιρόπι όπου τα αφήνετε να ποτίσουν για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο.
- Βγάζετε τα σεκέρ παρέ σε πιατέλα σερβιρίσματος με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα. Αφήνετε τα γλυκάκια σας να κρυώσουν και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.