Οι Αμερικάνοι τα λένε pancakes. εγώ προτιμώ το “τηγανίτες” Όπως και αν τι πω πάντως, μου αρέσει να τις φτιάχνω μεγάλες, σε μέγεθος όσο ένα cd και χοντρούτσικες γιατί έτσι είναι πολύ πιο αφράτες. Συνήθως τις σερβίρω με μέλι ή με ζάχαρη και κανέλα αλλά και με κυδώνια ψητά και ανθότυρο, αλμυρές με γραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη ή όπως μου προκύψει. Το παν είναι να έχεις κίνητρο. Για ποιον τις φτιάχνεις δηλαδή. Γιατί αν έχεις δυνατό κίνητρο βγαίνουν καλύτερες οι τηγανίτες. Το πώς θα τις σερβίρεις έρχεται δεύτερο…
Υλικά για 6 μεγάλα κομμάτια
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 αβγό
- 1 φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του) + 2 κουτ. σούπας
- ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- 1 πρέζα αλάτι
Για το τηγάνισμα
- Λίγο βούτυρο ή λίγο ηλιέλαιο
Για το σερβίρισμα
- Μέλι ή μαρμελάδα της επιλογής σας
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα το αβγό με το γάλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και το αλεύρι τμηματικά, συνεχίζοντας να χτυπάτε με το σύρμα. Σταματάτε όταν γίνει ένας ομοιογενής χυλός.
- Ζεσταίνετε μισό κουταλάκι βούτυρο σε μικρό τηγανάκι διαμέτρου 15εκ. περίπου και όταν κάψει καλά ρίχνετε τόσο χυλό όσο να σκεπάσει την επιφάνεια του τηγανιού. Ψήνετε μέχρι να πάρει χρώμα η κάτω πλευρά της τηγανίτας και μετά τη γυρίζετε με τη βοήθεια σπάτουλας για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Ψήνετε κατά τον ίδιο τρόπο και τις υπόλοιπες τηγανίτες.
- Τις σερβίρετε ζεστές συνοδεύοντας με ψημένα κυδώνια ή με μέλι ή με μαρμελάδα ή με κάποιο σιρόπι της επιλογής σας.