Ήπια γλυκό, αυτό το cheesecake κρατά καλές ισορροπίες μεταξύ τυριού, σοκολάτας και κάστανου, είναι αρκετά γιορτινό και ευπαρουσίαστο. Θα το προσφέρετε μαζί με καφέ ή τσάι ή σαν επιδόρπιο.
Υλικά για ένα ταψάκι διαμ. 20εκ.
Για τη βάση
- 200γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 50γρ. βούτυρο
- 25γρ. κουβερτούρα λιωμένη
Για το μείγμα του τυριού
- 500γρ. ανθότυρο
- 200γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- 3/4 φλιτζανιού νερό
- 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 σφηνάκι ρούμι
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 125γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 2 βανίλιες
- 3 αβγά
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Για τη σάλτσα σοκολάτας
- 100γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 75ml γάλα
- 1 κουτ. σούπας ρούμι
Εκτέλεση
- Μαγκώνετε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάτο μιας φόρμας με σούστα και αποσπώμενο πάτο. Κάνετε τα μπισκότα σκόνη στο multi και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τη λιωμένη σοκολάτα και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάτε λίγο ακόμη μέχρι να πάρετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος, το αδειάζετε στο ταψάκι σας και το στρώνετε πιέζοντας με την παλάμη σας έτσι ώστε να καλυφτεί όλος ο πάτος του ταψιού και να γίνει μια συμπαγής βάση.
- Ετοιμάζετε ένα σιρόπι βράζοντας το νερό μαζί με τη ζάχαρη για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Στο τέλος προσθέτετε το μέλι και το ρούμι και τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά για να κρυώσει.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πολτοποιείτε τα κάστανα στο μούλτι μαζί με το χλιαρό σιρόπι και βάζετε την κουβερτούρα να λιώσει σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
- Βάζετε στο μίξερ το τυρί με τα αβγά να χτυπηθούν καλά μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια ανακατεύετε μέσα τον πουρέ του κάστανου και τη λιωμένη σοκολάτα. Τέλος ανακατεύετε μέσα και το κορν φλάουρ και αδειάζετε το μείγμα πάνω από τη μπισκοτένια βάση.
- Ψήνετε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα του τυριού. Ξεφουρνίζετε το cheesecake και αφήνετε να κρυώσει πριν το βάλετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
- Ετοιμάζετε και τη σάλτσα της σοκολάτας: Βάζετε τα κομματάκια της σοκολάτας σε μπρίκι μαζί με το γάλα και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και προσθέτετε εκτός φωτιάς το ρούμι.
- Πριν σερβίρετε το γλυκό περιχύνετε το γλυκό με τη σάλτσα της σοκολάτας.