Μια πάρα πολύ νόστιμη πίτα την οποία δεν προγραμμάτισα ποτέ να κάνω. Προέκυψε λόγω συγκυριών. Κάτι φύλλα που περίσσεψαν από ένα γλυκό, μια επιχείρηση εκκαθάρισης σε ντουλάπια και ψυγείο κι έγινε. Πολύ θέλει νομίζετε; Σας πληροφορώ πως φαγώθηκε πολύ πιο γρήγορα από όσο χρειάστηκε να φτιαχτεί. Να τη δοκιμάσετε οπωσδήποτε!
Υλικά για ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25Χ35εκ.
- 7 φύλλα κρούστας για πίτες και γλυκά
- ½ φλιτζάνι λάδι για το άλειμμα των φύλλων
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι
Για τη γέμιση
- 500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
- 1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
- 1 φλιτζάνι ξινόχοντρος
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1 μεγάλη ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού βασιλικός ξερός
- 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή
- 1/2 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 αβγό
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
Εκτέλεση
- Βάζετε σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνετε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (σοτέζα). Προσθέτετε το λάδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τον κιμά. Σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη σπάτουλα για να μην σβολιάσει και μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
- Αλατοπιπερώνετε, σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε την ξυσμένη ντομάτα και μαγειρεύετε μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του σκεύους. Ρίχνετε τότε τον τραχανά, τα ξερά μυρωδικά κι ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να πιει τα υγρά και να στεγνώσει το μείγμα. Προσθέτετε κι άλλο νερό, όσο χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί ο τραχανάς.
- Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο προσθέτετε τον μαϊντανό, το γιαούρτι και το αβγό. Ανακατεύετε καλά, δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Με ένα πινέλο λαδώνετε το ταψάκι σας, διπλώνετε στη μέση και τοποθετείτε στον πάτο του ταψιού το πρώτο φύλλο. Λαδώνετε και στρώνετε ένα φύλλο μονό, αφήνοντας να εξέχουν οι άκρες του απέξω. Λαδώνετε ένα ακόμη φύλλο και το απλώνετε με διαφορετική φορά αφήνοντας να εξέχει έξω από το ταψί. Τοποθετείτε ένα ακόμη διπλό φύλλο, το λαδώνετε και στρώνετε μέσα το μείγμα της γέμισης.
- Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση και λαδώνετε τις άκρες τους. Στη συνέχεια στρώνετε διπλά τα υπόλοιπα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης. Τέλος χαράζετε την επιφάνεια της πίτας με κοφτερό μαχαίρι σε μερίδες, την πασπαλίζετε με το σουσάμι και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει πολύ καλά.
- Αφού την ξεφουρνίσετε, αφήνετε να κρυώσει για κανένα μισάωρο πριν τη σερβίρετε.