Ακόμη μια ανάποδη τάρτα, με καραμελωμένα κρεμμυδάκια αυτή τη φορά καπνιστό τυρί και φρέσκια μαντζουράνα. Απολαυστική είτε σαν ορεκτικό μαζί με πράσινη σαλάτα είτε σαν κολατσιό στο γραφείο.
Υλικά:
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 600γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 1 κουτ. σούπας ξύδι από λευκό κρασί
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 50γρ. περίπου καπνιστό τυρί μετσοβόνε ή άλλο της επιλογής σας σε λεπτά κομμάτια
- Φρέσκια ρίγανη ή μαντζουράνα
Εκτέλεση
- Βάζετε ένα λίτρο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα, τοποθετείτε τα κρεμμυδάκια με τη φλούδα της σε ένα μπολ και τα περιχύνετε με το καυτό νερό. Τα αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσει το νερό και να φουσκώσουν αυτά. Έτσι θα φύγει πολύ εύκολα η φλούδα τους.
- Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένη ζύμη σφολιάτας την αφήνετε να ξεπαγώσει και την ανοίγετε στον πάγκο σας, χωρίς να τη βγάλετε από το προστατευτικό πλαστικό φύλλο της συσκευασίας της. Ύστερα παίρνετε το ταψάκι που θα ψήσετε την τάρτα σας και το αναποδογυρίζετε πάνω στη ζύμη της σφολιάτας για να το χρησιμοποιήσετε ως πατρόν. Με ένα μαχαίρι κόβετε ένα δίσκο ή ένα τετράγωνο (ανάλογα το ταψάκι σας) 2 δάχτυλα έξω από την περιφέρεια του ταψιού. Αφήνετε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να τη ξαναχρειαστείτε, γιατί αν παραζεσταθεί θα μαλακώσει και δεν θα μπορείτε να τη δουλέψετε.
- Καθαρίζετε και κόβετε τα κρεμμυδάκια στη μέση. Βάζετε σε αντικολλητικό τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί και βάζετε τα κρεμμυδάκια με την κομμένη πλευρά στον πάτο του τηγανιού. Όταν ροδίσουν ελαφρά από τη μια τα γυρίζετε και από την άλλη.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Βουτυρώνετε με το βούτυρο το ταψάκι, τοποθετείτε μέσα τα κρεμμύδια με την κομμένη πλευρά από κάτω, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και μετά με το ξύδι και ψήνετε τα κρεμμύδια για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
- Βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο προσεκτικά για να μην καείτε και αφού κρυώσει λίγο αναποδογυρίζετε πάνω στα κρεμμύδια τον δίσκο της σφολιάτας. Με μια σπάτουλα πιέζετε τις άκρες της ζύμης να φτάσει μέχρι τον πάτο του ταψιού ώστε να κλείσει μέσα της τα κρεμμύδια. Με ένα μαχαιράκι την τρυπάτε σε μερικά σημεία και ξαναβάζετε το ταψάκι στο φούρνο. Συνεχίζετε το ψήσιμο της τάρτας στους 180οC μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει όμορφα.