Είναι μια παραλλαγή της tarte tatin με μήλα. Αυτή η τάρτα κουβαλάει μαζί της κι ένα μύθο, ότι είναι προϊόν κάποιου ατυχήματος της μαγείρισσας που την πρωτοέφτιαξε και που την τελευταία στιγμή όχι μόνο έσωσε την τάρτα, τη διέσωσε κιόλας εις τους αιώνες των αιώνων της γαστρονομίας μαζί με το όνομά της. Η συγκεκριμένη παραλλαγή της με δαμάσκηνα είναι μια από τις πιο εύκολες τάρτες που μπορείτε να φτιάξετε, δυστυχώς μόνο αυτή την εποχή, όσο υπάρχουν δηλαδή στην αγορά φρέσκα δαμάσκηνα. Να σας επισημάνω επίσης πως είναι πεντανόστιμη και το χρώμα που παίρνουν τα δαμάσκηνα μετά το ψήσιμο είναι ασυναγώνιστο!
Υλικά για ένα μέτριο ταψάκι:
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 800γρ. δαμάσκηνα
- 130γρ. ζάχαρη
- 1 καψουλάκι βανιλίνη ή λίγη ξυσμένη βανίλια
- 1 κουταλιά βούτυρο
Εκτέλεση
- Αφήνετε τη ζύμη της σφολιάτας να ξεπαγώσει και την ανοίγετε στον πάγκο σας, χωρίς να την βγάλετε από το προστατευτικό πλαστικό φύλλο της συσκευασίας της. Ύστερα παίρνετε το ταψάκι που θα ψήσετε την τάρτα σας και το αναποδογυρίζετε πάνω στη ζύμη της σφολιάτας για να το χρησιμοποιήσετε ως πατρόν. Με ένα μαχαίρι κόβετε ένα δίσκο 2 δάχτυλα έξω από την περιφέρεια του ταψιού περίπου. Αφήνετε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να την ξαναχρειαστείτε, γιατί αν παραζεσταθεί θα μαλακώσει και δεν θα μπορείτε να τη δουλέψετε.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πλένετε και στεγνώνετε τα δαμάσκηνα. Τα ανοίγετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους. Βουτυρώνετε καλά το ταψάκι σας και τα αραδιάζετε μέσα μπρούμυτα ξεκινώντας από την περιφέρεια και καταλήγοντας στο κέντρο του ταψιού. Ανακατεύετε τη βανιλίνη με τη ζάχαρη και περιχύνετε τα δαμάσκηνα στο ταψάκι.
- Ψήνετε τα δαμάσκηνα για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους και να δέσει όμορφα το σιρόπι τους.
- Βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο προσεκτικά για να μην καείτε και αφού κρυώσει λίγο αναποδογυρίζετε πάνω στα δαμάσκηνα το δίσκο της σφολιάτας. Με μια σπάτουλα πιέζετε τις άκρες της ζύμης να φτάσει μέχρι τον πάτο του ταψιού ώστε να κλείσει μέσα της τα δαμάσκηνα. Με ένα μαχαιράκι την τρυπάτε σε μερικά σημεία και ξαναβάζετε το ταψάκι στο φούρνο.
- Συνεχίζετε το ψήσιμο της τάρτας μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
- Ξεφουρνίζετε την τάρτα και αφού κρυώσει την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια και συνοδεύοντάς τη αν το επιθυμείτε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Σημείωση: τη ζύμη που θα περισσέψει δεν την πετάτε. Την κόβετε σε μακρόστενα κομματάκια, με ένα πινέλο τα αλείφετε με χτυπημένο αβγό, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλα και αφού τα στρίψετε λίγο τα τοποθετείτε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Γίνονται φανταστικά σφολιατίνια που μπορούν να συνοδεύσουν τέλεια τον πρωινό καφέ σας, αν τα βρει ξημέρωμα!