Ένα ιδιαίτερα κομψό και δροσερό επιδόρπιο, με διαφορετικές υφές και περιορισμένο σε θερμίδες. Αν θέλετε μπορείτε να μειώσετε κι άλλο τις θερμίδες παραλείποντας εντελώς τα τραγανά καλαθάκια φύλλου και σερβίροντας τη μους γιαουρτιού σε όμορφα ποτηράκια δημιουργώντας εναλλάξ στρώσεις με φρούτα και μους από γιαούρτι.
Υλικά
- 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 250ml φυτική κρέμα
- 3 κουτ. σούπας στέβια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- 2 μεγάλα αχλάδια ή 4 μικρότερα
- 1 φλιτζάνι κρασί μοσχάτο γλυκό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- μερικές ρόγες από σταφύλι φράουλα
- μερικά ολόκληρα ψημένα φουντούκια
Για τα καλαθάκια
- 2 φύλλα κρούστας
- αραβοσιτέλαιο για το άλειμμα των φύλλων
- 3-4 κουτ. σούπας φουντούκι τριμμένο
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε τα αχλάδια: Αφαιρείτε τη φλούδα τους, τα κόβετε στη μέση αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα βάζετε σε κατατσαρολάκι μαζί με το γλυκό κρασί και την κανέλα. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, όχι όμως να λιώσουν και τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
- Χτυπάτε τη φυτική κρέμα με τη στέβια και το ξύσμα του λεμονιού μέχρι να σφίξει καλά. Προσθέτετε τότε το γιαούρτι και ανακατεύετε με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν τα δύο μέρη. Αφήνετε τη μους να κρυώσει καλά στο ψυγείο.
- Για να φτιάξετε τα καλαθάκια λαδώνετε το πρώτο φύλλο, πασπαλίζετε από πάνω με λίγο τριμμένο φουντούκι, συνεχίζετε με δεύτερο φύλλο, λάδωμα, φουντούκι, τρίτο φύλλο, λάδωμα. Με ένα ψαλίδι κόβετε τα φύλλα σε τετράγωνα μαντηλάκια με πλευρά 10εκ. περίπου. Λαδώνετε 8-10 υποδοχές από ένα ταψάκι για μάφινς και τοποθετείτε μέσα στο καθένα από ένα μαντηλάκι φύλλου δημιουργώντας καλαθάκι. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα μαντηλάκια και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε, στραγγίζετε τα αχλάδια και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Γεμίζετε το κάθε καλαθάκι με μους γιαουρτιού και διακοσμείτε με φέτες αχλαδιού, ρόγες από σταφύλι φράουλα και μερικά ολόκληρα φουντούκια.