Γίνονται βελούδινα με ένα υπέροχο σιρόπι στο χρώμα του ρουμπινιού. Φτιάχνονται δε τόσο εύκολα και γρήγορα που είναι κρίμα να μην δοκιμάσετε να φτιάξετε κι εσείς μερικά. Προλαβαίνετε όσο υπάρχουν ακόμα στην αγορά. Μια βόλτα μέχρι τη λαϊκή χρειάζεστε μόνο. Θα τα απολαύσετε μαζί με το γιαούρτι σας ή με παγωτό, αν και υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τα απολαύσετε. Σύντομα θα σας πω άλλον ένα…
Υλικά
- 800γρ. δαμάσκηνα
- 130γρ. ζάχαρη
- 1 καψουλάκι βανιλίνη ή λίγη ξυσμένη βανίλια
- ½ φλιτζάνι γλυκό κρασί Vinsanto ή άλλο της επιλογής σας.
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πλένετε και στεγνώνετε τα δαμάσκηνα. Τα ανοίγετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Λαδώνετε ένα ταψάκι και τα αραδιάζετε μέσα μπρούμυτα. Ανακατεύετε τη βανίλια με τη ζάχαρη και περιχύνετε τα δαμάσκηνα στο ταψάκι.
- Ψήνετε τα δαμάσκηνα για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα περιχύνετε με το κρασί. Κουνάτε λίγο το ταψάκι και το ξαναβάζετε στο φούρνο. Συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Τα ξεφουρνίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε παρέα με γιαούρτι ή παγωτό της επιλογής σας. Τα διατηρείτε στο ψυγείο.