Πραγματικά δεν παίζονται αυτά τα σπιτικά ντόνατς. Φτιάξτε τα για να δώσετε χαρά στα μικρά και τα μεγάλα παιδιά του σπιτιού. Μπορείτε να τα φτιάξετε επίσης σε ένα παιδικό πάρτι ή σε μια απογευματινή συγκέντρωση στο σπίτι για καφέ ή τσάι με πολύ κουβέντα. Κοστίζουν ελάχιστα αλλά δίνουν μεγάλη χαρά!
Υλικά για 20-22 κομμάτια περίπου
- 150ml γάλα καλά ζεσταμένο
- 50γρ. βούτυρο
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 50γρ. ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 αβγό μεγάλο
- 1 μήλο καθαρισμένο και ξυσμένο στον τρίφτη
- 50-75γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- Ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο της επιλογής σας για το τηγάνισμα
- επιπλέον ζάχαρη για το τελείωμα
Εκτέλεση
- Κόβετε το βούτυρο σε κυβάκια και το βάζετε στο ζεστό γάλα να λιώσει. Τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό το γάλα.
- Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα. Κάνετε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνετε εκεί το χλιαρό μείγμα του γάλακτος, το αβγό ελαφρά χτυπημένο και το ξυσμένο μήλο. Ανακατεύετε στην αρχή με σπάτουλα και μετά όταν η ζύμη αρχίζει να σφίγγει τη ζυμώνετε με τα χέρια πάνω σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο.
- Λαδώνετε ελαφρά ένα μπολ και αφήνετε μέσα τη ζύμη για ένα δίωρο περίπου, σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη μέχρι να φουσκώσει καλά. Επειδή είμαι πάντα βιαστική ρυθμίζω το φούρνο μου στους 40-50 βαθμούς και την αφήνω εκεί. Χρειάζεται λιγότερο από ώρα.
- Μετά ξεσκεπάζετε τη ζύμη σας και την πιέζετε με την παλάμη να ξεφουσκώσει. Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψί και ξεκινάτε να παίρνετε κομμάτια ζύμης και να τα πλάθετε μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού. Με το δάχτυλό σας κάνετε μια μικρή τρύπα, μέσα στην οποία χώνετε ένα κομματάκι σοκολάτας και ξαναπλάθετε τη ζύμη σε μπαλίτσα. Την αφήνετε στο λαδωμένο ταψί και συνεχίζετε και με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να φτιάξετε 20-22 μπαλίτσες. Σκεπάζετε τις μπαλίτσες με μια πετσέτα κουζίνας και τις αφήνετε για ένα μισάωρο να ξαναφουσκώσουν.
- Ζεσταίνετε σε μια μικρή κατσαρόλα κάμποσο λάδι, κοντά στα τρία δάχτυλα και το βάζετε να κάψει καλά. Ρίχνετε ανά 4 περίπου τα ντόντατς και τα τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα και από τις δύο πλευρές. Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος καλό είναι να κουνάτε που και που την κατσαρόλα.
- Σε ένα βαθύ πιάτο βάζετε ζάχαρη. Βγάζετε τα ντόνατς με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε πρώτα σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να μαζέψει τα περιττά λάδια αν υπάρχουν και μετά τα περνάτε από το πιάτο με τη ζάχαρη για να τα ζαχαρώσετε.
- Τρώγονται χλιαρά ή κρύα την ίδια κιόλας μέρα που θα τα φτιάξετε, όπως όλα τα γλυκά του τηγανιού.
1 comment
Γεια.. πολύ ωραίοι φαίνονται.. (η συνταγή σου και η φωτογραφία σου ανέβηκε σήμερα και εδω http://www.chocosplash.gr/chocolate.php?chocid=178 , ελπίζω να είσαι ενήμερη… )