Αφράτα, πολύ πολύ νόστιμα με μια ευχάριστη έκπληξη το καθένα, να κρύβει μέσα του μια καραμελένια καρδιά για τον καθένα. Πιστέψτε με, δεν παίζονται τα άτιμα!
Υλικά για 12 κομμάτια
- 250γρ. βούτυρο
- 250γρ. ζάχαρη καστανή ή λευκή
- 4 αβγά
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50γρ. κακάο
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 2 βανίλιες
- 125γρ. σταγόνες σοκολάτας
Για την καραμέλα
- 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
Εκτέλεση
- Αποβραδίς βάζετε το ζαχαρούχο γάλα σε μια κατσαρόλα και το σκεπάζετε με νερό. (Εγώ ποτέ δεν βάζω μόνο ένα κουτί, αλλά δύο τουλάχιστον και κρατάω το ένα στην άκρη για κάθε ενδεχόμενο. Δεν παθαίνει τίποτα) Το βάζετε στη φωτιά και όταν πάρει βράση το νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά έτσι ώστε να υπάρχει βρασμός αλλά να μην κοχλάζει πολύ το νερό και βράζετε για 3 ώρες, φροντίζοντας να ανανεώνετε συνεχώς το νερό έτσι ώστε η κονσέρβα να παραμένει σκεπασμένη πάντα με νερό. Το αφήνετε να κρυώσει μέσα στο νερό μέχρι την επόμενη.
- Για τα κεκάκια σας: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά και τις βανίλιες στο τέλος.
- Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μείγμα του αλευριού ρίχνοντάς το από σουρωτήρι σαν βροχή και εναλλάξ με το κονιάκ. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ανακατεύετε τις περισσότερες σταγόνες της σοκολάτας, αφήνοντας λίγες στην άκρη.
- Παίρνετε ένα ταψάκι για μάφινς με 12 υποδοχές και τοποθετείτε μέσα 12 χάρτινες θήκες. Μοιράζετε μέσα τους σοκολατένιο μείγμα μέχρι τη μέση, τοποθετείτε από μια κουταλιά καραμέλα στο κέντρο και απογεμίζετε τα χαρτάκια μέχρι πάνω με σοκολατένιο μείγμα. Πασπαλίζετε από πάνω τις σταγόνες σοκολάτας που έχετε κρατήσει στην άκρη και ψήνετε τα κεκάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ψηθούν σε βάθος.
- Ξεφουρνίζετε τα κεκάκια και αφήνετε να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.